30 de mayo de 2020 30/5/20

Passat, present i futur de Torren en la I Setmana de l’AgriCULTURA

Passat, present i futur de Torren en la I Setmana de l’AgriCULTURA - (foto 1)
  MÁS FOTOS
  Passat, present i futur de Torren en la I Setmana de l’AgriCULTURA - (foto 2)
  Passat, present i futur de Torren en la I Setmana de l’AgriCULTURA - (foto 3)

  Torrent va donar ahir el tret d'eixida a la Primera Setmana de l'AgriCULTURA, la qual ens oferirà fins al pròxim 9 de juliol una visió única del passat, present i futur de l'agricultura de la nostra ciutat a través de xarrades, tallers i exposicions.

  Ahir de vesprada tots els assistents a la inauguració van poder veure fotografies de gran format, cartografies, material audiovisual històric i contemporani i obres de l'artista torrentí Vicent Ortí amb el títol “Ferros”, en les quals els visitants podran veure la transformació d'eines del camp en autèntiques obres d'art. L'exposició inclou un racó emotiu en homenatge als llauradors de la ciutat, representats enguany per la retrospectiva dedicada a Vicent Mora, el Periquillo, recentment nomenat Llaurador de l'any. També la figura de la dona és protagonista en esta mostra, ja que disposa d'un espai específic. “La dona i el patrimoni agrícola” destaca el treball tan important de la dona al llarg de tots estos anys, tant en manufactures com en conserveres. El comissari de l'exposició és J. Lluís Fresquet, que també impartirà esta vesprada una xarrada: “Estudi de l'evolució del sector agrari a Torrent al llarg del segle XX”.

  Durant l'acte l'alcalde Jesús Ros volgué destacar les arrels agrícoles de la ciutat: "Torrent és una gran ciutat en l’actualitat gràcies a les seues arrels agrícoles i a la gent que ha treballat amb tant d'esforç i sacrifici als nostres camps". El regidor de l'Àrea de Cultura, Alfred Costa, que hi va anar amb diversos membres de la corporació, va remarcar en la seua intervenció el significat del joc de majúscules i minúscules utilitzat per a referir-se a l’AgriCULTURA que ens inclou a tots els torrentins i torrentines, "els que heretem el patrimoni d'una ciutat que tracta de preservar la riquesa agrícola. Al final queda en minúscula agrícola però es dóna relleu en majúscula a la cultura, que és el que heretaran les futures generacions i no podem permetre que es vaja perdent".

  L'alt nivell dels ponents, la participació de la Federació Valenciana de Municipis i la Unió de Llauradors, entre altres entitats, han donat una projecció excepcional a la proposta que va nàixer pensada per Torrent i per a Torrent, però que ha multiplicat la repercussió, la qual cosa farà més atractives les propostes de continguts que continuen hui amb la jornada celebrada este matí d’“Iniciatives agràries municipals: Pla de prevenció d'incendis municipals, bancs de terres, vies pecuàries, mercats de la terra i gestió de terres abandonades” i el taller d'agricultura tradicional De la sembra a la collita.

  Esta vesprada, a les 19.30 h, serà el torn de J. Lluís Fresquet que impartirà la xarrada “Estudi de l'evolució del sector agrari a Torrent al llarg del segle XX”. Posteriorment,a les 20.30 h, es parlarà de l’orxata en la xarrada “Amb denominació d’origen”.

  Subir