elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Guanyant Torrent insta l’Ajuntament a posar en marxa els horts urbans municipals

Guanyant Torrent insta l’Ajuntament a posar en marxa els horts urbans municipals
  • La plataforma ciutadana considera que una bona política d’incentivació pot produir riquesa en el sector

Davant la situació de crisi estrema en què viuen algunes famílies de la localitat i els baixos preus que es paguen als productes agraris, la plataforma ciutadana Guanyant Torrent presentarà pròximament una moció davant el ple municipal perquè la municipalitat incentive l’agricultura ecològica a fi de crear ocupació, produir riquesa i procurar que aquest torne a ser un sector dinàmic.

La plataforma proposarà l’ocupació de terrenys erms propers a la ciutat a fi de parcel·lar-los i poder arrendar-los a mínims preus a famílies o persones, amb la finalitat que els conreen dins del que es coneix com a horts urbans o agricultura periurbana per a producció d’autosuficiència.

Per a Guanyant Torrent, aquests horts urbans, a més de l’ajuda alimentària que puga significar per al beneficiaris (persones aturades, tercera edat, joves matrimonis i parelles) és una ocupació motivadora que els recolzarà psicològicament, si bé al cas.

Els components d’aquesta plataforma ciutadana, pensen que els col·legis de la localitat haurien de disposar d’una parcel·la en la rodalia de la ciutat, dins de l’agricultura periurbana citada, perquè l’alumnat faça pràctiques de camp i saber i conèixer d’on vénen els aliments. Dins d’aquest àmbit, es proposa a l’esmentada moció a presentar, que s’hauria de donar suport als col·legis públics amb menjador escolar que consumisquen productes locals i ecològics.

Però perquè això siga possible, amb periodicitat concreta, haurien de fer-se fires agràries en espais adequats on els llauradors de Torrent puguen vendre directament els seus productes als consumidors. Amb aquesta mesura, segons els regidor Jaume Santonja “la venda directa es potenciarà perquè els agricultors puguen oferir als seus domicilis els seus productes agraris”.

L’Ajuntament hauria d’estudiar la possibilitat de trobar una mena de certificat de qualitat ecològica per als productes del agricultors torrentins que conreen el camp amb aquestes tècniques, sense necessitat de passar per costoses certificacions exteriors.

Guanyant Torrent proposa igualment la creació d’un banc de terres amb els milers de fanecades que hi ha abandonades en el terme municipal. Aquestes terres podrien lliurar-se en lloguer als qui desitgen ser llauradors o llauradores. L’Ajuntament hauria d’actuar davant els propietaris com a intermediari amb els possibles arrendadors, assegurant que els contractes d’arrendament s’acomplisquen en temps, condicions i preu.

Per als propietaris disposats arrendar, els regidor Santonja opina que “l’Ajuntament de Torrent podria aplicar una exempció de l’Impost de Rústica o altres incentiu que s’estime a fi de potenciar aquest sector que passa per moment baixos en la nostra ciutat”.

Subir