elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Millora de les condicions del llac de la Goleta

  • L’Ajuntament de Tavernes farà una aportació extraordinària d’aigua potable al llac de la Goleta per pal•liar la greu situació que travessa el paratge en estos dies de forta calor

  • L’actuacio ha estat confirmada esta vesprada pels regidors de Compromís, Llum Sansaloni i Perfecto Benavent, respectivament responsables d’Infraestructures Agràries i Urbanes i de Medi Ambient

Els regidors de Compromís, Llum Sansaloni i Perfecto Benavent, han mantingut una reunió amb els tècnics municipals i responsables de FFCC per reconduir la situació creada el dia de hui per una mortaldat d’alevins de tenques en el llac.

Sansaloni i Benavent, després de la reunió han explicat que “l’aportació d’aigua potable és la solució més immediata i és la que ha triat l’Ajuntament per millorar les condicions actuals del llac, amb  falta d’aigua després de la gran sequera que pateix la Valldigna. L’aportació d’aigua potable, que es captarà de les boques de rec de la zona, s’efectuarà esta mateixa nit, entre les 21 hores i 8 del mati del diumenge, per tal que els veïns no siguen afectats per una abaixada de la pressió”.

Els regidors han confirmat que este matí havien estat avisats de la circumstància que havien aparegut centenars d’alevins de carpes morts damunt la superfície del llac,  segurament per la falta d’oxigen després de la forta calor de la jornada d’ahir. “Els efectius de FCC han estat treballant al llarg del matí per retirar els peixos i s’ha muntat un dispositiu per continuar la tasca al llarg de la vesprada si cal” han confirmat els regidors.

Tots els indicis apunten a una abaixada del nivell d’oxigen dissolt en l’aigua, i que no ha pogut ser corregida pels “bufadors” que han estat treballant amb total normalitat per airejar l’ aigua que presenta el llac. Els regidors han explicat que “estem patint una sequera molt greu de fa molts mesos, no ha plogut durant tot l’hivern, i per tant l’aportació d’aigua de pluja, que és la que ompli el llac no ha existit. Els bufadors treballen amb normalitat, però aigua hi ha menys i això implica menys oxigen dissolt i els exemplars més menuts i dèbils son els que han patit els efectes de la forta calor d’ahir”.

Després d’una reunió per analitzar la situació, la solució escollida ha estat aportar una quantitat d’aigua potable per augmentar el nivell i la qualitat de l’aigua del llac, circumstància que ja estat anunciada a Hidraqua, empresa concessionària de l’aigua potable.

Annex d’ Informació complementària.

El llac de la Goleta és un sistema tancat que s’alimenta d’aigua dolça procedent de la pluja. Quan les pluges són molt fortes,  el vas del llac s’omple i s’obrin unes comportes que donen a la mar per evitar el vessament i inundació dels carrers del voltant.

En ser un sistema tancat, en temps de sequera l’aigua minva el nivell i s’arriba a patir la falta d’oxigen per falta de renovació de l’aigua. Per solucionar eixe problema l’Ajuntament va instal·lar fa dos anys dos bufadors en mig del llac amb la missió d’airejar i oxigenar més l’aigua.

Uns altres factors negatius, en opinió de tècnics, seria el sistema de malla que es va col·locar al fons del llac a principis dels anys 1990, quan es va dur a cap la urbanització de la zona, per impedir el creixement de vegetació. També el fet que l’any 2005, i arran d’una actuació de neteja general del llac, es va eliminar totalment la vegetació natural que a pesar de la malla hi havia crescut, formada per especies de zones humides com lliri d’aigua, bova o canyís.

L’eliminació de la flora, en opinió dels tècnics, és també un factor que ha jugat  en contra del llac, perquè aquesta vegetació és una gran ajuda per la regeneració i oxigenació de l’aigua.

Subir