25 de mayo de 2020 25/5/20
Riu Vaca

L'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna demana a la CHX actuacions

L'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna demana a la CHX actuacions - (foto 1)
  MÁS FOTOS
  L'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna demana a la CHX actuacions - (foto 2)
  L'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna demana a la CHX actuacions - (foto 3)

  L'alcalde de Tavernes, Jordi Juan, i tècnics municipals s'han reunit amb Pedro Marco, director tècnic i responsable de projectes de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), per plantejar-li la problemàtica sorgida en els camins rurals situats al costat del riu Vaca, en concret el tram conegut com a Sèquia la Bova.

  L'alcalde ha explicat que "se li va plantejar que els enfonsaments de les ribes dels riu Vaca estan produint clavills d'alguns kilòmetres de llarg en els camins rurals i els fan intransitable. Hi ha un evident perill, perquè poden acabar enfonsant-se, i ara en l'època de la taronja, circula molt de vehicle i podem lamentar una desgràcia".

  Els tècnics municipals van presentar un estudi que valora les obres a executar en 5 milions d'euros, però es considera que bàsicament la solució seria executar en el eixe tram la prevista canalització del riu Vaca.

  Jordi Juan ha manifestat que la resposta de la CHX ha sigut que "no té previst fer cap actuació per falta de disponibilitat econòmica. A més, ens van confirmar que el projecte de la reparació dels enfonsaments del riu i dels camins estaria entre les últimes prioritats, a pesar que els varem remarcar que pot passar alguna desgracia personal".

  L'Ajuntament, segons l'alcalde, considera que el problema és greu perquè pot passar alguna desgràcia. Els camins estan tallats i ben senyalitzada la prohibició del pas, però hi ha constància que la gent no en fa cas, cosa que seria comprensible perquè les taronges s'han de collir. "Si passa alguna cosa, ¿qui serà responsable? L'Ajuntament entén que la confederació, perquè el camí rural és propietat de l'Ajuntament però s'han fet malbé per la falta constant d'actuació de la CHX en el riu" assenyalava.

  També ha indicat que "estem davant una Administració que no neteja el riu, ni arregla les solsides, ni executa la canalització del Vaca. Estem davant una Administració amb una deixadesa total de funcions, que no atén el manteniment a pesar d'estar dins de les seues competències".

  Actuacions municipals

  L'ajuntament de Tavernes ha previst un conjunt d'actuacions. La primera seria convocar el Consell Agrari per explicar la situació i, una segona, acudir a la via legal.

  L'alcalde ha confirmat que els serveis jurídics i tècnics de l'Ajuntament preparen un nou informe a la CHX, més contundent i més detallat, del qual espera tindre una resposta, cosa que no ha succeït en la darrer comunicació, de la qual no s¡ha rebut contestació de la CHX.

  "Si no hi ha resposta, estudiarem demandar a la CHX per inactivitat. Entenem que hi ha una inactivitat manifesta i hi ha sentencies que condemnen altres Confederacions per eixa inactivitat. No volem entrar en cap guerra amb la CHX però ja no sabem on acudir ni que fer: no netegen, ni arreglen les solsides, ni fan la canalització del riu i ni fan res. Tot amb l'excusa que no tenen diners, però pensem que hauran de prioritzar les seues actuacions. Els diaris oficials demostren que la CHX és la que menys està invertint, i a Tavernes els darrers vint anys no s'ha executat res important en el riu. En la legislatura només hem gaudit de la neteja d'una part del riu i després de molt d'insistir" ha conclòs l'alcalde.

   

  Subir