elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L'Ajuntament presenta el projecte de regeneració i millora del llac de la Goleta

L'Ajuntament presenta el projecte de regeneració i millora del llac de la Goleta

  L'Ajuntament de Tavernes va encomanar el projecte a José Andrés Sanchís Blay, llicenciat en Ciències Ambientals i Enginyer Tècnic Agrícola, que és professor associat de l’UPV (Campus de Gandia) i a María Teresa Sebastiá Frasquet, doctora en Ciències Ambientals i professora ajudant doctor per la UPV (Campus de Gandia). El cost de la redacció del projecte ha estat de 11.797 euros IVA inclòs.

  L'estudi ha efectuat un diagnòstic mediambiental detallat del llac de la Goleta, partint de la consideració que és un tanc de tempesta que arreplega les aigües pluvials de la platja de la Goleta de Tavernes. Així mateix s'ha estudiat totes les característiques de funcionament del llac, així com anàlisi d'aigua i fangs.

  El diagnòstic ha estudiat les possibles alternatives a la naturalització i millora ambiental, sempre buscant com objectius produir la recirculació de l’aigua del llac, evitar la falta d'oxígen en l'aigua, disminuir els nutrients de l’aigua i del fang i aconseguir l’equilibri ecològic del llac. L'estudi contempla alternatives d'ús lúdic, recreatiu i paisatgístic del llac, sempre tenint en compter els factors de sostenibilitat econòmica i ambiental.

  El projecte de millora i regeneració del llac té un cost de 80.000 euros i per executar-lo el govern municipal de Compromís va disposar en el pressupost del 2015 d'una partida amb la consignació suficient. Cal indicar que el projecte estava ja encomanat quan es va presentar el pressupost.

  Les esmenes presentades pel PP i pel PSOE al pressupost del 2015 eliminaven el projecte de millora del llac, a pesar de ser molt important per a la platja de Tavernes i ser una actuació amplament reclamada tant pels veïns com pels turistes .

  Actuacions previstes al projecte

  El projecte contempla diverses alternatives d'actuacions en el llac entre les quals està la creació d'un circuit de recirculació de l’aigua amb clarificadors d'UV o ultrasons, la construcció de biofiltres que disminuesquen els nutrients, aclaresquen l'aigua i aporten oxigen, a més de ser una millora paisatgista del llac.

  L'estudi preveu diverses millores puntuals en la xarxa de pluvials de la platja per evitar el trasllat de contaminació al llac, el manteniment dels airejadors i sobre tot, una disminució del nombre d’ànecs i oques, per ser la principal font d'abocament de nutrients al llac, més de 3500 kg de fem al any segons l'estudi, i la reintroducció d'espècies autòctones, cosa que implicaria l'eliminació de les especies de tortugues invasores existents.

  Un altre dels punts desenvolupats en l'estudi són els usos lúdics, d'oci i culturals que se li pot donar al llac, bé mitjançant activitats com modelisme naval o la construcció d'un escenari de 125 metros que poguera acollir alguns actes, com va ser el passat estiu el festival de corals. Tot aquest projecte es completaria amb la posada en pràctica de campanyes de conscienciació cívica i mediambiental.

  Subir