elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Silla celebra el 9 d'Octubre

Silla celebra el 9 d'Octubre
  MÁS FOTOS
  Silla celebra el 9 d'Octubre - (foto 2)
  Silla celebra el 9 d'Octubre - (foto 3)
  Silla celebra el 9 d'Octubre - (foto 4)
  Silla celebra el 9 d'Octubre - (foto 5)
  Silla celebra el 9 d'Octubre - (foto 6)
  Silla celebra el 9 d'Octubre - (foto 7)
  Silla celebra el 9 d'Octubre - (foto 8)
  Silla celebra el 9 d'Octubre - (foto 9)
  Silla celebra el 9 d'Octubre - (foto 10)
  Silla celebra el 9 d'Octubre - (foto 11)

  Cada 9 d'octubre, els valencians i valencianes celebren el dia de la seua comunitat. Silla ho va celebrar ahir a la plaça del Poble amb balls i música regionals a l'aire lliure protagonitzades per la Falla Poble i la Falla Reis Catòlics. Més tard molts veïns i veïnes es van reunir per fer les paelles al passeig de l'Albereda.

  Històricament es festeja que, en aquesta data, l'any 1238, Jaume I va entrar oficialment a la ciutat de València per alliberar-la del domini musulmà. A la ciutat de València, des del 1365, cada 9 d'octubre, la Senyera valenciana presideix els actes. És descendida des del balcó principal de l’Ajuntament i es trasllada en processó cívica fins a la catedral, on se celebra un “Et Deum”. A continuació arriba fins al Parterre i, davant de l'estàtua del rei Jaume I, es realitza una ofrena floral. En acabar l'acte, i després de cantar l'Himne valencià és entregada a l'Arxiu Municipal.

  El 9 d'octubre coincideix amb el dia de Sant Donís, el Dia dels Enamorats Valencians. És típic d'aquesta festivitat que els homes regalen a les dones el que es coneix com a “Mocadorada”, o també anomenada “Mocadorà” o “Mocaorà”, que és el nom que se li donen als dolços de massapà arreplegats dins d'un mocador, en forma de fardell, tancat amb un nuc o un anell.

  Subir