elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Potries prepara un Porrat de Sant Blai 2016 dedicat a la taronja

Potries prepara un Porrat de Sant Blai 2016 dedicat a la taronja

    L’Ajuntament considera que la “cassoleria” i la taronja han estat elements bàsics de l’economia i la societat del poble de Potries.

    L’equip de govern de Potries, està estudiant ja l’orientació que vol imprimir al tradicional “Porrat de Sant Blai” que cada any se celebra al municipi al voltant del 3 de Febrer, onomàstica del patró del poble. Com ja és conegut, el porrat de Sant Blai de Potries, està ancorat dins el calendari festiu de la comarca de la Safor, des de temps immemorials. Tant és així que compta amb la declaració de Festa d’Interès Turístic Provincial.

    Per a aquesta propera edició, en la qual ja es comptarà amb la “Cassoleria d’Ángel Domínguez” per a remarcar el caràcter terrisser del poble de Potries, l’Ajuntament ha considerat introduir un nou element característic del porrat de Potries, per això “hem valorat que el nostre poble ha basat una part de la seua economia històricament en el cultiu i comercialització de la taronja; i de fet, la ruta de l’aigua expressa clarament, un sistema de regadiu que ha permès desenvolupar conreus intensius taronjaires en el nostre poble. Molts són els indicadors tècnics que ens diuen, a nivell comarcal, que la taronja és un tret diferencial de la nostra comarca, que hauria de ser explotat com a recurs turístic, però fins el moment poques són les iniciatives que s’han desenvolupat al voltant d’aquesta vessant del nostre sistema econòmic i del nostre paissatge”, argumenta l’alcaldessa, Assumpta Domínguez.

    D’aquesta manera, ja s’està treballant en definir tot un catàleg de propostes al voltant de la taronja, que van des de la creació d’una fireta comercial, tallers i activitats com ara, xerrades i conferències, i fins i tot l’oferta dels establiments de restauració de menjars i “tapes” que utilitzen la taronja com a base.

    L’Ajuntament pretén implicar en aquesta iniciativa a diferents institucions, com ara la Diputació de València o la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, “institucions a les quals anem a presentar-los el nostre plantejament, quan haàem definit amb més detall l’oferta que pretenem dur endavant”, comentava l’Alcaldessa de Potries. Així com a institucions més en l’àmbit comarcal, com la Mancomunitat o el Centre de Desenvolupament Rural “La Safor”.

    A més, el Regidor de Planificació i responsable de Promoció Econòmica, Damià Oliver, comentava que “a Potries, a més de continuar existint una gran part del terme municipal dedicat al cultiu de cítrics, les 2 grans empreses que encara queden ubicades al nostre poble: Citrosol i Juan Olaso, centren la seua activitat, en la comercialització de la taronja, i suposen una base laboral important del nostre poble, pel que este sector suposa encara un nínxol important de l’economia local, és per això que volem també implicar-los en el projecte, així com a algunes xicotetes empreses que a nivell local es dediquen al cultiu i comercialització de una taronja que li hem volgut dir ecològica”.

    Tot i que encara s’està treballant en definir el projecte, Domínguez ha destacat que: “en 2016 Potries serà sinònim de “Porrat, cassola, aigua i taronja, els 4 trets identificatius del nostre poble”.

     

    Subir