27 de febrero de 2020 27/2/20

La Pobla Llarga acollirà la XVII Assemblea d’Història de la Ribera

  Efectivament, el Secretariat Permanent d’aquest encontre comarcal d’historiadors, després d’haver confirmat la candidatura de La Pobla Llarga per a organitzar aquesta nova edició, informa ara que tindrà lloc els dies 18, 19 i 20 de novembre i que el tema monogràfic elegit aquest any de 2016 serà: “Vil•les romanes, alqueries i cases de camp. Poblament dispers, noves poblacions i urbanitzacions a la Ribera”, un tema molt interessant i engrescador per a dissertadors i comunicants que, de segur, ens oferiran noves aportacions i reflexions sobre el poblament del nostre territori al llarg de l’història.

  Aquesta decisió va ser aprovada per unanimitat en un passat Ple de la corporació local on es va acordar també el nomenament de Joan Català i Cebrià, cronista del municipi, com a secretari local d’organització. La celebració d’aquest rellevant event ha sigut programada per l’actual equip de govern per a que serveixca com a un preàmbul cultural de l’any 2017, any en que La Pobla Llarga commemorarà el 700 aniversari de la seua fundació.

  L’Assemblea d’Història de la Ribera és un consolidat encontre d’historiadors, investigadors, especialistes universitaris, professionals de l’ensenyament i estudiosos, que se celebra des de l’any 1980 a la comarca en el qual es tracten sobretot temes històrics centrats en la Ribera, tot incloent les dos Riberes, la Alta i la Baixa. L’Assemblea sol tindre una periodicitat de dos anys i compta amb el recolzament de la Universitat de València. Les setze localitats que han acollit fins ara aquest esdeveniment són, per ordre cronòlogic: Sueca, Algemesí, Carcaixent, l’Alcúdia, Almussafes, Alzira, Sumacàrcer, Cullera, Benifaió, Antella, Corbera, Guadassuar, Llombai, Alginet, Benimodo i Albalat.

  L’Assemblea, que enguany complirà 36 anys, s’estructura en dos seccions diferenciades: una secció miscel•lània, dividida en els apartats de fonts i metodologia, arqueologia i prehistòria, història antiga, història medieval, història moderna, història contemporània, història de l’art i geografia, i una altra secció monogràfica, que centra la seua atenció en un aspecte històric concret al llarg de les diferents èpoques, secció on ja s’han tractat monogràfics com el regadiu, l’organitzció del territori, torres i castells, vies de comunicació, riuades i inundacions, la casa, fires i mercats, l’expulsió dels moriscos, l’organització del treball, la música o la sanitat.

  En aquestos quasi quaranta anys d’existència, l’Assemblea ha deixat com a llegat centenars de comunicacions recollides en diferents llibres, valuoses aportacions per a la recuperació del nostre passat i l’enriquiment del nostre patrimoni cultural. D’altra banda, recordar també que, a l’igual que en encontres anteriors, els estudiants de la Universitat de València podran obtenir dos crèdits de lliure elecció per la seua assistència o col•laboració.

  Subir