elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La família Civera-Novella transforma el betlem monumental en un gran diorama

La família Civera-Novella transforma el betlem monumental en un gran diorama
  • El més gran de la Comunitat Valenciana i l’estat

MÉS FOTOS
La família Civera-Novella transforma el betlem monumental en un gran diorama - (foto 2)
La família Civera-Novella transforma el betlem monumental en un gran diorama - (foto 3)

Felipe Civera és un dels mestres betlemistes amb què compta Meliana i que amb la família Civera-Novella munta cada any un dels betlems monumentals del municipi, sempre d’una qualitat artística molt destacable. Enguany, han fet una pas més i han transformat el betlem monumental en el diorama més gran de la Comunitat Valenciana i de l’estat.

Com explica el mestre: “el diorama és la representació de diferents escenes del betlem en un únic espai amb sensació de volum, profunditat i llum per mitjà de deiferents tècniques i efectes”. Concretament, l’espai dedicat a Natzaret se centra en l’Anunciació de l’àngel a Maria; mentre que Betlem està representat amb l’arribada de Josep i Maria, accedint a una gran plaça per una de les portes d’entrada al poble en què destaquen, entre altres escenes, l’empadronament -motiu perquè s’hi van desplaçar des de Natzaret- o la recerca de posada per a passar la nit.

A la part central, a l’estable d’una gran casa, s’hi ha representat el naixement de Jesús i l’adoració dels Reis Mags. Als afores de Betlem s’ha ubicat l’anunciació de l’àngel als pastors; i el recorregut finalitza amb l’arribada de la sagrada família a Egipte on es refugien fugint del rei Herodes. L’escena destaca per una gran haima en un oasi en què descansa un grup de pastors, amb piràmides de fons i una caravana d’elefants.

El conjunt, destaca Civera: “ocupa una superfície de 25 metres quadrats i compta amb més de 1.000 figures de diferents tamanys dels escultors Daniel Alcántara, José Luis Mayo, Joaquín Pérez i els germans Cerrada”. En tractar-se d’un diorama, tot el betlem es veu a través d’un gran marc o embocadura, l’únic espai obert. A més, una gravació narra les diferents escenes i moments, que es van il·luminant en cada cas. L’audiovisual compta amb efectes com ara llamps, estrelles fugaces o les eixides de la lluna i del sol, entre altres. Així, tota la narració passa per les diferents fases del dia. Des de la nit, que dona l’inici, fins a l’eixida del sol en què tot el betlem queda il·luminat i és aleshores quan es pot contemplar en el seu conjunt.

Pujar