elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Les brigades de Imelsa han realitzat un centenar de serveis d'emergència en els mesos d'estiu

Les brigades de Imelsa han realitzat un centenar de serveis d'emergència en els mesos d'estiu
    MÁS FOTOS
    Les brigades de Imelsa han realitzat un centenar de serveis d'emergència en els mesos d'estiu - (foto 2)
    Les brigades de Imelsa han realitzat un centenar de serveis d'emergència en els mesos d'estiu - (foto 3)

    Noranta-tres han sigut les mobilitzacions per emergències de les brigades forestals de Imelsa durant els mesos de juny, juliol i agost, que tradicionalment són els més crítics quant a perillositat a causa de les altes temperatures.

    L'incendi que més efectius ha requerit és el que va tenir lloc a Montant, Castelló, en el mes de juliol, i en el qual van participar 74 brigades i 326 brigadistes.

    Per mesos, el d'agost ha sigut el que més mobilitzacions d'emergència ha registrat, amb 41, mentre que al juliol va haver-hi 24 i al juny 28.

    El gerent de Imelsa Josep Ramon Tiller ha destacat que “la gran activitat de les brigades durant un estiu, en el qual afortunadament no hi ha hagut que lamentar grans incendis en la província de València, demostra que les actuacions d'emergència s'han realitzat de manera eficaç, sempre en coordinació amb la resta d'institucions implicades en la lluita contra el foc”.

    Tiller ha posat l'accent en “el fet que 550 brigadistes treballen tot l'any amb l'objectiu de preservar el patrimoni natural de la província, ja que la combinació entre les labors de prevenció i les d'emergència és la clau per a evitar que sorgisquen grans incendis”.

    Per la seua banda, la vicegerent de Ia empresa pública de la Diputació, Agustina Brines, ha indicat que “els mesos estivals s'incrementen les hora de vigilància amb l'objectiu de reduir el temps de resposta davant qualsevol fum sospitós. A més, en els dies que es decreta l'alerta 3 per risc extrem d'incendis, els brigadistes fan una labor de conscienciació i informen als ciutadans de les restriccions que comporta aquest estat d'emergència ”.

    Vigilància i Previfoc

    En els mesos d'estiu, la Conselleria de Governació estableix cada any la Campanya de Prevenció i Extinció d'Incendis Forestals, coneguda com Previfoc, que per a les brigades de Imelsa suposa un canvi en la distribució del treball diari: al matí s'efectuen labors normals de silvicultura i en horari vespertí es dediquen exclusivament a la vigilància.

    El període Previfoc suposa així mateix la prohibició de cremes agrícoles en tots els casos. A més, si es decreta el nivell 3 de prealerta per incendis forestals, també queda restringida la possibilitat de realitzar qualsevol tipus de foc en la muntanya, incloses les zones habilitades.

    En aquests casos, les brigades de Diputació reforcen la seua labor de conscienciació a la ciutadania, informant de les prohibicions si les hi haguera, i donant consells per a minimitzar el risc d'incendi.

    Actuacions en emergències

    La intervenció de les brigades de Imelsa en cas d'emergència es produeix de manera majoritària en incendis forestals. El fet de tenir presència els 365 dies de l'any en les muntanyes confereix als brigadistes un coneixement exhaustiu de pistes i camins, la qual cosa es tradueix en una reducció del temps de resposta davant una trucada d'avís.

    La labor dels brigadistes en els incendis se centra de manera prioritària en el perímetre del foc, refrescant la zona i realitzant reguardes post-incendi per a evitar rebrots.

    No obstant açò, després de l'última revisió del Pla Especial d'Incendis Forestals (PEIF) duta a terme en 2014 atribueix a les brigades forestals de la Diputació de València el paper de servei complementari d'intervenció en cas d'incendis forestals, la qual cosa suposa la col·laboració en les labors d'extinció, rematada del perímetre després del foc i reguardes post-incendi.

    112 brigades en 10 zones d'actuació

    Imelsa compta amb una plantilla de 560 brigadistes forestals, distribuïts en 112 brigades que cobreixen la pràctica totalitat de la província de València.

    Les brigades s'agrupen en deu grans zones geogràfiques, al capdavant de cadascú se situa un coordinador de zona que supervisa la labor dels brigadistes.

    Així mateix, un equip de coordinadors de logística s'encarrega de les mobilitzacions de brigades, manteniment de vehicles, peticions dels ajuntaments i gestió de personal.

    Subir