elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Reunió d'Intersindical Valenciana de les comarques de Castelló i Marina Albiol

Reunió d'Intersindical Valenciana de les comarques de Castelló i Marina Albiol

    La portaveu d’Esquerra Unida a l’Europarlament i representants d’Intersindical Valenciana de les comarques de Castelló han mantingut una reunió per tractar diferents temes d’importància per al futur socioeconòmic del País Valencià, i alhora tractar possibles estratègies conjuntes de millora del territori i de defensa dels drets laborals i la qualitat de vida de la ciutadania.

    A la reunió Albiol va traslladar als responsables sindicals alguns dels temes que el parlament europeu abordarà a curt termini, com ara la possible suspensió de fons per a l’Estat espanyol i Portugal, la signatura del tractat amb Canadà CETA, les negociacions del tractat comercial amb els Estats Units TTIP, la possibilitat de que la EU considere a Xina com una economia de mercat i les seues conseqüències sobre les nostres empreses, i també la resposta que Europa està donant a les persones que arriben a les nostres fronteres demanant refugi. En tots aquests temes tant Albiol com els representants d’Intersindical Valenciana van coincidir en postures comunes, ja defensades públicament; a més, des del sindicat s’apunta que a partir d’aquesta mateixa setmana s’inicia una planificació de reunions i treball per posar en marxa una campanya en contra del CETA, ja que, en paraules de Pepe Iglesias, coordinador d'Intersindical Valenciana a les comarques de Castelló, “és un tractat equiparable al TTIP que atempta contra els drets bàsics dels treballadors europeus”.

    D’altra banda, els representants d’Intersindical Valenciana van traslladar a Albiol la preocupació davant l’estat de les infraestructures de les nostres comarques: “Mentre a altres territoris de l’Estat tenen altes velocitats i rodalies que funcionen, a Castelló tenim un dèficit de transport públic que podríem qualificar d’insultant: la línia a València s’ha encarit i cada vegada dóna pitjor servei i amb més lentitud; l’AP7 té uns preus abusius, i això provoca que molta gent opte per la carretera nacional, amb la qual cosa s’exposa a una major sinistralitat en el seu itinerari a la feina; no sabem res del corredor mediterrani, ni si realment tindrem un eix que ens vertebre eficientment... En general, les treballadores i els treballadors, i també les estudiants, patim unes infraestructures totalment deficients”, subratlla Pepe Iglesias.

    Altra de les qüestions plantejades a Albiol per al seu trasllat a l’Eurocambra fou el fet que en l’ensenyament els treballadors interins no tinguen reconeguda l’antiguitat en la seua carrera professional. Segons el coordinador d’Intersindical Valenciana a les comarques de Castelló, “és sense dubte una mesura discriminatòria per a milers de treballadores i treballadors de l’ensenyament: a l’àmbit sanitari, en canvi, sí que se’ls reconeix”. També es va plantejar la situació dels extreballadors de RTVV amb la situació laboral a què s’enfronten: “Han de valdre els seus drets laborals en el context de la nova radiotelevisió valenciana que planteja el Consell”.

    Marina Albiol es va comprometre a incorporar a la seua agenda totes aquestes qüestions per treballar-les a l’àmbit de l’eurocambra, i també a prestar la seua ajuda en allò que està al seu abast en programes educatius d’intercanvi internacional. En paraules de la pròpia Albiol, “és un goig estar al costat de professionals sindicals que lluiten per millorar les condicions laborals i socials, i hem de col·laborar i unir esforços per aconseguir que la Unió Europea treballe per les persones, per millorar la societat i per una major igualtat d’oportunitats i drets. Construir una Europa de totes i tots és una feina complicada, però amb la col·laboració entre els agents de la societat civil aconseguirem que s’escolte la nostra veu i s’atenguen les nostres reivindicacions a les institucions comunitàries”.

    La portaveu d’Esquerra Unida a l’europarlament Marina Albiol alerta de la voluntat de Brussel·les d’aprovar abans que acabe el present any el CETA, el tractat econòmic entre la Unió Europea i Canadà que està considerat com un “cavall de Troia del TTIP, ja que comportaria els mateixos efectes perniciosos sobre l’economia valenciana, deixant en una situació de completa desprotecció front als grans poders econòmics a les pimes, als sectors industrials tradicionals, o l’agricultura i la ramaderia, entre d’altres”, expressa Albiol.

    Segons la portaveu d’EU a l’eurocambra, “mentre públicament sembla haver una discussió sobre la signatura o no del tractat amb Estats Units, el TTIP, l’aprovació del CETA continua avançant pràcticament a l’ombra de la polèmica que ha acompanyat sempre el TTIP. El tractat alterarà les regles del joc en favor de les grans multinacionals i en contra de la protecció al medi, a la salut, als drets dels treballadors i les treballadores. Fins i tot, en contra de les pimes, emparant-se en un suposat benefici per a les empreses perquè facilitarà la venda exterior al mercat canadenc. Però, en la realitat, el 95% de les pimes de l’Estat espanyol són micropimes que tenen una venda exterior reduïda, i menys a mercats transoceànics”.

    Albiol subratlla que el CETA fins i tot qüestiona la gestió de l’aigua com a bé públic, una realitat que pot resultar especialment perjudicial al País Valencià, immers en una situació de dèficit hídric: “El tractat inclou el tractament d’aigües residuals i el sanejament d’aigua entre els béns susceptibles de ser negociables. Fins i tot, contempla el reg com a un element subjecte a tractes comercials. I resulta que Alemanya ha incorporat una clàusula per excloure precisament la gestió de la seua aigua del tractat. Esperem que el govern espanyol, tan preocupat sempre pels transvasaments i l’aigua que l’Ebre vessa al mar, siga capaç per una vegada de protegir els sectors més febles de l’economia, en lloc d’agenollar-se una vegada més davant els poders econòmics. I també confiem a que el PP i PSOE no facen front comú al parlament espanyol quan es vote l’adhesió al tractat, perquè en matèria d’afavorir les multinacionals els dos partits acostumen a exhibir molta sintonia. Seria terrible que, una vegada més i si es fa efectiva la signatura del tractat, que la factura d’aquestes polítiques les acaben pagant les ciutadanes i els ciutadans més colpejats per la crisi”.

    Subir