elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Sant Mateu acull una jornada per a explicar el nou Pla Valencià de Desenvolupament Rural

Sant Mateu acull una jornada per a explicar el nou Pla Valencià de Desenvolupament Rural

    El centre Rural d'Informació Europea de la Comunitat Valenciana (CRIE-CV) celebrarà el proper dia 19 en Sant Mateu una les jornades que esta portant a terme a diferents comarques per tal d'explicar el funcionament del nou Pla Valencià de Desenvolupament Rural (PDR) i del nou periode d'aplicació de les ajudes LEADER.

    A portes de l’inici del nou període d’aplicació de la mesura LEADER i l’execució del Pla de Desenvolupament Rural 2014-2020 es fa necessària l’avaluació d’anteriors aplicacions i del PDR si es vol crear l’entorn necessari que afavorisca l’èxit de les noves actuacions a implementar. La cooperació i la participació considerades a escala europea com les vertebradores tant de LEADER com del PDR han sigut palesament deficients en anteriors períodes d’aplicació. Una deficiència més evident al cas de la participació de la població local que ha estat pràcticament inexistent excepte a casos i moments molt concrets, als que l’existència de voluntats locals i d’un mínim de mitjans ha permès el seu desenvolupament normal.

    En territori valencià, l’enfocament participatiu LEADER, resumit al lema “de baix cap a dalt” s’ha tingut molt poc en compte més enllà d’una simple declaració d’intencions. La feblesa de les comunitats rurals, patint d’unes problemàtiques específiques que destrueixen el seu teixit social (envelliment, despoblació, aïllament...) requeria d’un esforç complementari a l’hora de desenvolupar processos participatius que l’administració no va saber o voler fer.

    El desenvolupament d’elements com la implicació de la societat civil a la implementació de les polítiques rurals, la seua participació en les decisions sobre el seu futur, la creació de xarxes de cooperació, el sentiment de responsabilitat i pertinència al territori, el foment de la creativitat i innovació o la generació de sinèrgies i aliances sectorials i territorials; serà a mitjà termini el millor resultat del període 2014-2020 i una base forta sobre la que fonamentar polítiques i actuacions futures.

    Es fa llavors imprescindible potenciar els aspectes de la coneguda com filosofia LEADER relacionats amb la participació de la població rural i atendre al nou marc conceptual de la Comissió Europea que introdueix el desenvolupament local participatiu.

    Aquesta jornada col·laborarà amb dit objectiu iniciant processos locals que a partir de la informació animen a entitats i persones rurals a participar al futur del seu poble, comarca i territori. Una participació i cooperació necessària si s’aspira a que el finançament, tant del PDR com de LEADER, serveixen per crear iniciatives econòmiques, socials i culturals que donen vida al nostre entorn rural i permeten la creació d’un teixit emprenedor i cooperatiu.

    Un procés que servirà també per generar contactes i relacions tant a escala local i comarcal com intercomarcal.

    Objectius de la jornada

    Informar sobre el marc d’actuació al medi rural, especialment el referent al PDR i LEADER.

    Conscienciar sobre la necessitat de la participació per al futur territorial i concretament en els Grups d’Acció Local.

    Estimular el debat sobre el futur del medi rural i les actuacions necessàries per garantir el benestar de la seua població.

    Fomentar la creació d’iniciatives cooperatives.

    Iniciar processos participatius i fomentar les xarxes de cooperació tant locals com territorials i inter-territorials.

    Subir