26 de septiembre de 2020 26/9/20

“Ebrefolk” arriba a terres valencianes

“Ebrefolk” arriba a terres valencianes - (foto 1)
  MÁS FOTOS
  “Ebrefolk” arriba a terres valencianes - (foto 2)

  El “Campus de Música i Ball Populars de les Terres de l’Ebre, Matarranya i Nord Valencià”, que sol celebrar-se en la localitat catalana de Móra d’Ebre, arriba a la seua quarta edició i ho fa amb moltes novetats, no només pel que fa al programa de tallers de formació (quasi quaranta) i de professors sinó també en l’àmbit territorial, ja que per primera vegada els seus organitzadors han programat una jornada oficial en una localitat valenciana.

  Enguany, l’associació de recerca etnogràfica “Espai de So” de Tortosa s’ha coordinat amb el “Grup Alacant”, una entitat valenciana similar, per tal de convocar una nova edició d’este campus de cultura popular, reconegut per la Generalitat de Catalunya com a activitat de formació per a docents. L’objectiu principal d’esta iniciativa cultural és la de difondre entre els mestres i professors, però també la població en general, els diferents gèneres i característiques que definixen la música, el cant i el ball tradicionals de les comarques aragoneses, valencianes i catalanes vinculades a l’antiga diòcesi de Tortosa.

  Per això, l’edició del IV Ebrefolk es presenta en dos jornades diferents, la primera, a Sant Mateu del Maestrat, este diumenge 3 de juliol, i la segona, a Móra d’Ebre, entre els dies 14 i 17 de juliol. El programa de Sant Mateu inclou dos tallers, un de cant tradicional nordvalencià i un altre de “balls de bureo” a càrrec dels folkloristes Àlex Torres i Joanvi Sempere de Vila-real, una xarrada sobre al voltant dels “bureos”, tradicionals celebracions amb música i ball que es feien als masos del Maestrat, i que recentment s’estan recuperant en les comarques veïnes del Matarranya aragonés i l’Ebre català. Per acabar, de vesprada hi ha previst un “bureo” amb la participació de les rondalles “El Raval” de Vila-real i “Rondalla dels Ports” de Tortosa i tots els balladors que vulguen afegir-s’hi. Totes les activitats programades són gratuïtes i les persones interessades, amb o sense coneixements previs, es poden matricular en el web www.ebrefolk.cat

  En paraules de l’alcaldessa de Sant Mateu, Anna Besalduch, “la presencia del Campus al nostre poble reforça el compromís que tenim en la recuperació i reivindicació del nostre patrimoni etnomusical, que a més a més és compartit amb els veïns aragonesos i catalans”. L’edició d’enguany compta amb el suport econòmic de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Mateu, el Centre d’Estudis del Maestrat i associacions comarcals com Alambor i Maestrat Viu.

  Subir