elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Coves de Vinromà punt de trobada de l’excursionisme del Maestrat

Les Coves de Vinromà punt de trobada de l’excursionisme del Maestrat
  • Més de 160 caminants fan el recorregut de 15 km de la quarta edició de la Trobada excursionista del Maestrat

Avui diumenge 25 de setembre l’Associació Cultural Tossal Gros ha acollit la quarta edició de la Trobada excursionista del Maestrat a les Coves de Vinromà en un recorregut de complexitat mitjana-baixa de 15 km que ha començat amb la plantada d’un arbre i la descoberta d’una placa commemorativa a l’entorn de la microreserva de flora del paratge de la Moreria. Amb aquesta jornada de l’excursionisme les Coves de Vinromà es reivindica de manera implícita com a una part de la comarca del Maestrat.

La trobada excursionista del Maestrat s’ha convertit en una de les cites fixes dels grups excursionistes del Maestrat i enguany ha aplegat els 160 caminants que l’organització s’havia fixat com a xifra màxima. Els participants procedien principalment de localitats del Maestrat com Albocàsser, Alcossebre, Atzeneta del Maestrat, Benassal, Benicarló, Cervera del Maestrat, les Coves de Vinromà, Culla, Peníscola, Sant Mateu, Vilanova d’Alcolea, Vistabella del Maestrat o Xert, encara que també n’hi havia de localitats de la Plana com Benicàssim, Borriana, Castelló, Torreblanca, la Vall d’Uixó o Vila-real, i d’altres indrets del país com Xèrica, Museros o la ciutat de València.

Recorregut amb referències a la natura i a la cultura del Maestrat

La caminada ha començat a les vuit i quart de matí des de la plaça de l’Ajuntament en direcció a la Moreria, on el biòleg Jordi Domingo Calabuig s’ha referit per sobre a les restes prehistòriques, ibèriques, romanes i medievals, i ha destacat les característiques del paratge amb balmes que foraden el cingle i les espècies que constitueixen l’especificitat de la microreserva de flora. La ruta ha continuat per l’empinada escala del cingle, que passava per davant de la cova del miracle, fins arribar al punt més alt que permetia guaitar tota la vall de les Coves. A partir d’aquest punt, el recorregut ha fet baixada fins arribar a la rambla de les Coves, amb l’assut més sòlid del País Valencià, que desemboca a Cap-i-corp. En el mateix assut l’especialista en molins i en batans Benjamí Barberà ha ofert una didàctica i entretinguda exposició preludi de l’esmorzar. El trajecte de la caminada ha continuat per la rambla i per la séquia paral·lela que distribuïa l’aigua entre els diferents molins, sent en nombre el conjunt més destacat del país. I el camí de tornada ha estat entre camins de ramal i la carretera de Torreblanca fins arribar a la pista de la Rabaleta.

La trobada de les Coves de Vinromà és la quarta, percedida per les trobades de Sant Mateu, Benicarló i Benassal, i ha mantingut els components tradicionals de l’esdeveniment maestratenc. De bon matí, la verificació de l’assistència dels caminants i el lliurament d’una cinta, en aquesta ocasió de color roig. A pocs quilòmetres de l’eixida del poble, la descoberta de la placa, obra del picapedrer local José Antonio Forés, la plantació d’un arbre amb terra del poble que rebrà la propera trobada i les explicacions sobre botànica, etnologia o construccions hidràuliques. En arribar a la pista de la Rabaleta, la trobada excursionista s’ha completat amb un dinar de germanor amb la gastronomia típica de les Coves de Vinromà, com ara l’olleta covarxina i els cocs amb tomata, el coc de codony o el de mel.

Al llarg del dia, també s’ha contestat la pregunta que va formular el Grup de Muntanya Benassal, que demanava pel nom de la jove de qui s’enamora el cavaller Artal en el poema èpic de la conquesta del regne de València. Amb la resposta de Seidia, que és també el nom de l’obra del poeta i lexicògraf benassalenc Joaquim Garcia Girona, l’Associació Cultural Tossal Gros de les Coves de Vinromà ha formulat la pregunta al Centre Excursionista Serra d’Irta de Peníscola, que serà l’encarregat d’organitzar l’edició de 2017.

Els parlaments finals d’agraïment i reivindicatius

La trobada excursionista ha acabat amb el parlament d’agraïment de Laura Villaplana, que al costat de Marc Díaz, Gustau Biol i Juanjo Sales com a representants l’Associació Cultural Tossal Gros, han insistit en la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de les Coves i a l’Ajuntament de les Coves per les aportacions i facilitats. També ha parlamentat el representant de Maestrat Viu, Josep Meseguer-Carbó, que ha agraït l’esforç de l’associació per la perfecta organització, ha reivindicat el patrimoni natural dels covarxins com a patrimoni a valorar i la necessitat d’inversions a la comarca que permeten infraestructures que milloren la vida dels ciutadans en perfecte equilibri i harmonia amb el territori.

Pujar