26 de febrero de 2021 26/2/21

Benilloba explora l’ús del patrimoni com a eina de futur als pobles

  Benilloba organitza els pròxims dimarts i dimecres 23 i 34 d'octubre unes jornades per a explorar l'ús del patrimoni dels pobles com a eina de valorització econòmica del seu llegat artesanal i industrial a través del turisme. La trobada, que reunirà a la localitat del Comtat expert en patrimoni i experiències de diferents localitats de comarques com els Ports, l'Alcoià o el Comtat, comptarà amb ponències, aules rodones, visites al patrimoni de Benilloba, projeccions i tast de productes, entre d'altres propostes i estan obertes a tot el públic.

  Les jornades es realitzaran a la Casa del Metge de Benilloba i la inauguració, dimarts 23 a les 16 hores correrà a càrrec de l'alcaldessa del municipi, Ana Delis Gisbert. En aquesta primera jornada s'abordarà el "coneixement, la conservació i la difusió del patrimoni moble material" amb Luis Pablo Martínez, inspector de Patrimoni Moble del Servei Territorial de Cultura d'Alacant. Josep Maria Segura i Josep Tormo presentaran una "Aproximació al patrimoni moble i immaterial de l'Alcoià i el Comtat" i també es debatrà sobre el "futur desitjable pel patrimoni vinculat a l'artesania i la industria". La jornada finalitzarà amb la projecció d'audiovisuals sobre la temàtica als municipis convidats: Cinctorres i Forcall i un vi d'honor per als assistents.

  La segona jornada es centrarà en l'activitat turística i explorarà la manera de començar a fer-ho i plantejarà experiències positives de municipis de la comarca dels Ports i de la Serra de Mariola. Anabl Jarque, AODL del Forcall parlarà sobre "El patrimoni de l comarca dels Ports com a recurs pel desenvolupament socioeconòmic" a les 9.30 hores.

  A mig matí el participants tindran l'oportunitat de conèixer la col·lecció de telers manuals de Josep Julià i Maria Català de Benilloba, amb màquines en perfecte funcionament, història viva de la realitat industrial de Benilloba a través del tèxtil.

  La jornada continuarà amb la presentació de diverses iniciatives d'interés a la comarca dels Ports com són el Museu de la Faixa de Cinctorres, el Museu de l'espardenya del Forcall o espardenyes IATA de la Mata a càrrec d'Anna Garcia, tècnica de la Mancomunitat dels Ports. A continuació es debatrà a propòsit de "Com pot incidir l'activitat turística en el manteniment i valorització econòmica del patrimoni".

  Ja de vesprada la tècnica de Turisme de l'Ajuntament de Banyeres de Mariola exposarà "L'atractiu turístic del llegat industrial de Banyeres de Mariola. El Museu valencià del paper i el Museu de l'espardenya" i a continuació, l'alcalde de Banyeres de Mariola, Josep Sempere, la presidenta de l'Associació de Patrimoni de Biar i el regidor de Benilloba, Jordi Jiménez, protagonitzaran el debat "El paper de l'administració i la cooperació pública-privada en la conservació i posada en valor del patrimoni".

  Subir