elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

Sant Blai, Luis Pérez i Tarancón

    FOTOS
    Sant Blai, Luis Pérez i Tarancón- (foto 1)

    Com tots els anys, el dia 2 de febrer Sant Blai eixirà de sa casa per a traslladar-se a la Basílica d’El Salvador. Eixe trajecte festiu que anuncia la solemnitat amb campanes, música, traques, coets i bengales, enguany tindrà un component molt emotiu i ben especial. El nostre patró Sant Blai lluirà una mitra i el pectoral que li va regalar la familia al cardenal Tarancón. També l’anyell que li va obsequiar Acció Catòlica de Vinaròs per la consagració episcopal del cardenal Tarancón l’any 1946 com a bisbe de Solsona.

    En el dia de la festa major d’hivern dels borrianencs, on festegem al nostre patró demanant-li la protecció sobre la ciutat, també honrarem la memòria del cardenal Tarancón, valencià il·lustre i Fill Predilecte de Borriana, com a testimoni de la fe. Tarancón va ser un dels valencians més notables de la nostra història col·lectiva, caracteritzat per la seua humilitat, la seua gran intel·ligència i la seua gran capacitat d’estimar.

    En diverses ocasions el cardenal va demostrar la seua passió per Borriana, la seua devoció per Sant Blai, i la seua vinculació amb la nostra història i la nostra tradició.

    El sagrari que està en l’església de Sant Blai el va cedir el cardenal a la casa del patró. En ell es pot contemplar l’escut episcopal, com a bisbe de Solsona, dedicat amb motiu del seu vint-i-cinc aniversari d’ordenació sacerdotal. L’any 1976 va prologar una novena en honor a Sant Blai i en diverses ocasions va presidir la festa major del patró.

    Pel que fa a l’anell episcopal que Sant Blai ha lluit tots estos anys el dia de la festa, era el del bisbe borrianenc Juan Bautista Luis Pérez. La familia del prelat li’l va prestar al nostre cardenal en la seua consagració com a bisbe de Solsona. Enguany fem un relleu, que no és un adeu. De la mateixa manera que sant Blai ha lluit signes episcopals del bisbe Luis Pérez, també ho farà enguany amb elements del cardenal Tarancón, com a  senyal d’agermanament i fills de Borriana.

    Forma part del nostre llegat fer viva la memòria dels nostres avantpassats, i mantindre encesa la flama de la fe. Dos borrianencs que van arribar a tindre llocs preeminents i importants dins la història de l’Esglèsia, han de ser degudament recordats i honorats pel poble que els va vore nàixer. El cardenal Tarancón va donar proves de coherència i de coratge, amb una gran fidelitat a l’evangeli, que va fer d'ell un home de fe. Tarancón va ser bisbe en una època difícil, però la seua actitud va ser de gran ajuda al poble i al progrés. També Sant Blai va ser guia i llum enmig de la nit, per així convertir-se en un testimoni de fe. Per això el recordem després de més de 1700 anys de la seua mort.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir