Martes 17 de Julio de 2018

Cantem el Nadal - Raons i paraules - columna de opinión - elperiodic.com

Versión Clásica
Edición Comunidad Valenciana
Columna de opinión
Raons i paraules
Raons i paraules
Por Jordi Bort

Cantem el Nadal

04/01/2018
3 comentarios
a mis favoritos
disminuir letra
aumentar letra
comentar

Els valencians, amb la nostra habitual despreocupació pel nostre patrimoni col·lectiu, desconeixem quasi per complet les cançons nadalenques valencianes.

El Cançoneret Valencià de Nadal es va publicar per primera vegada al 1960 per l’editorial Torre, i l’any 1973 l’editorial Gorg va publicar la segona edició revisada i augmentada. Este cançoneret està estructurat en quatre capítols: cançons d’aguilando, nadales valencianes antigues, nadales religioses i nadales profanes, amb explicacions i transcripcions musicals.

L’any 2006 l’Acadèmia Valenciana dela Llengua, juntament amb un CD de nadales amb el mateix nom, va editar una edició facsímil del nostre cançoneret. A esta iniciativa cal sumar a nivell local la de l’Ajuntament de Borriana que des del 2015 convoca el Concurs d’Harmonització de Nadales, agraïnt l’esforç dels músics per presentar els seus treballs i convertint-se en un referent de la cultura musical. Però la inexistència de mitjans de comunicació públics i la falta de voluntat per difondre este patrimoni, també ha anat en detriment de les cançons nadalenques valencianes. És l’hora que institucions públiques, i mitjans de comunicació com la ràdio i televisió ajuden a donar a conèixer amb més intensitat i empenta el Nadal Valencià. Acceptem amb tota naturalitat altres elements centro-europeus, o assumim “villancicos”, majoritàriament expressats en castellà, deixant de banda les nostres nadales populars. Este apassionant món de la cultura tradicional té molts tresors per descobrir i d’esta manera també es trauen de l’oblit sons tradicionals d’instruments com la simbomba, el rec-rec, el pandero, el carranc o la matraca. Este treball revitalitza les nostres cançons populars i autentifica el nostre Nadal.

Tot i estar obert a nous horitzons i acollir amb cor lliure altres elements nadalencs, cal saber arrelar la nostra essència, i el Nadal Valencià és un capítol ben significatiu de la història cultural del nostre País: “Camina Maria”, “Esta nit és bona nit”, “L’olla de Nadal”, “Maria anava partera”, “A Betlem me’n vull anar” o “La Nitde Nadal” son nadales que debem conèixer per estimar-nos més els valencians.

Difondre la cultura popular i les tradicions valencianes sempre és treball urgent, i és bo i agradable aprofitar cada moment i època de l’any per configurar el nostre tradicional calendari valencià. Qualsevol element sempre està exposat a un imminent perill de desaparició si abans no ha estat inventariat, catalogat, enregistrat, classificat, musicat, estudiat i difòs correctament. La tasca de divulgació entre els valencians expressa notablement el nostre patrimoni espiritual col·lectiu. No podem perdre la personalitat històrica que hem heretat. Cada vegada hem d’estar més vertebrats.

Comparta este artículo
Listado de comentarios

Si deseas registrar tu nombre e imagen en los comentarios haz
click aquí
 
Hola Jordi Bort:
Totalment d'acord en que hi ha que conservar i difondre eixe patrimoni col.lectiu que son les nadales o cançons de Nadal.
A la Coral Borrianenca estem treballant desde fa molt de temps en que eixa premisa es compleix:.
Amb el suport de les regiduries de cultura i de normalització lingüistica del Magnífic Ajuntament de Borriana, enguany s'ha fallat el premi del III Concurs d'harmonització de Nadales Populars Valencianes del que ha sigut la seva III edició.
La primera a 1990, la segón al 2016 i la tercera a 2017.
Amb aquest concurs, es posibilita recuperar repertori nadalenc en la nostra llengua per a cantarlo amb un Cor Mixte i que es presenta al concert de Nadal de la Coral Borrianenca.
Amb aquesta tasca ja em conseguit recuperar tres nadales fantastiques:
Al 1990 "Pastorets i pastoretes" amb harmonització de Jose Luis Ruiz del Puerto
Al 2016 "La Nit de Nadal" de Jesús Debón Alcodorí
Al 2017 "Ai pastissets" de José Jesús Martínez Espuig.
Gracies per l'interes.
Enviado el 05/01/2018    
 
No m'he identificat
soc Jordi ràfols i soc l'autor del comentari anterior. No se per que no ha eixit el nom.
Enviado el 08/01/2018    
 
Resposta
Gràcies pel teu aclariment Jordi. M'alegra saber que encara que siga, mínimament, ajude a difondre esta tasca dels músics. tan digna, tan lloable i tan exemplificant. Anime a que continueu. Gràcies
Enviado el 30/01/2018    
Publicidad
Publicidad
Publicidad
Publicidad
Publicidad
Publicidad
Con el soporte de:
GV Conselleria Educació

RSS elperiodic.com Comunidad Valenciana
Facebook elperiodic.comTwitter elperiodic.com
Amb la col·laboració de la Consellería d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Generalitat Valenciana.

Aviso Legal | Política de Cookies | Publicidad | Correo: valenciaARelperiodicPUNcom

 
Versión Móvil