elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

Emili Marín: Homenatge a un homenot del País Valencià

    El divendres 28 d'octubre Emili Marín va rebre l'homenatge de l'Ajuntament de València que el va fer Fill Adoptiu del Cap i Casal. Capellà i escriptor, l'amic Emili és un dels homenots més importants del País Valencià.

    Vaig conéixer Emili cap al 2006. En aquells moments jo estava preparant, d'una manera entusiata des de la comissió organitzadora, els actes de conmemoració del centenari del naixement del cardenal Tarancón. Aleshores ell era director de la revista Saó i per això li vaig comentar la idea que la revista fera un monogràfic sobre el cardenal. Esta proposta meua, Emili la va rebre amb molta il·lusió, ja que recorde que em va dir que "treballar perquè la memòria del cardenal Tarancón no acabe perdent-se és una tasca prioritària per a Saó". De fet, l'any 1991, Saó li va retre un homenatge, més que merescut al cardenal, perquè la seua vida havia estat un servei continuat a l'Església i a la cultura. Este monogràfic, titolat: "El cardenal Tarancón, un regal de Déu", que va vore la llum el maig de 2007 i on jo vaig col·laborar amb un article, va ser presentat a l'Ajuntament de Borriana.

    Una altra de les tasques importants que es van dur a terme amb motiu del centenari del cardenal Tarancón va ser la publicació del llibre: "Vicent Enrique i Tarancón, un cardenal per a la llibertat", editat per l'Ajuntament de Borriana i l'Agrupació Borrianenca de Cultura, que vaig tindre el goig de coordinar. En esta ocasió també vaig demanar la col·laboració de l'amic Emili, que de bon grat va possar les seues lletres a favor de la figura del cardenal. Aquell llibre va tindre dos edicions i es va presentar en Borriana, Vila-real, Castelló, València i Gandia. A la ciutat natal de Sant Francesc de Borja em va acompanyar Emili Marín, juntament amb els meus pares i el nebot del cardenal. Recorde que vam recollir a Emili en València en el meu cotxe i vam anar tots junts cap a la presentació. Una vesprada agradable i plena d'anècdotes sobre la figura del cardenal.

    Actualment Emili és el director de la Col·lecció "Tresors de la Fe", de la qual forma part la publicació del llibre Vicente Enrique Tarancón. Cardenal de l'església 1907-1994. En esta ocasió va ser Emili qui em demanà a mi la meua col·laboració en el seu projecte. I com no podia ser d'una altra manera, vaig accedir per treballar una vegada més per fer present la memòria del borrianenc més universal que ha infantat Borriana. El llibre es va presentar a l'Ajuntament de Borriana on vaig compartir la presentació amb els doctors de Teología Moral, Emili Marín i José Aliaga.

    Emili és un home bo que creu fermament amb Déu i el Concili Vaticà II, un esdeveniment que va reforçar la seua vida de fe. A conseqüència d'això, per a ell la figura del cardenal Tarancón sempre ha segut molt important, degut al paper fonamental que tingué el cardenal de Borriana en la Transició i en la reforma de l'Església espanyola. Tarancón sempre va defensar la col·legialitat de l'Església, la renovació, l'obertura, el diàleg i l'entesa. Sempre que he estat amb Emili, ell ha parlat del Concili i del nostre cardenal amb sinceritat i estima, amb el cor a la mà. I és que aquelles persones que fan avançar el món, són aquelles que no tenen recels, ni enveges. Són les que viuen sense malicia ni rancor. Persones honrades i que juguen net. D'eixa manera és Emili Marín. Com va ser el seu espill, el cardenal Tarancón.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir