Viernes 17 de Agosto de 2018

Borriana celebra el 9 d’octubre - Raons i paraules - columna de opinión - elperiodic.com

Versión Clásica
Edición Comunidad Valenciana
Columna de opinión
Raons i paraules
Raons i paraules
Por Jordi Bort

Borriana celebra el 9 d’octubre

10/10/2016
a mis favoritos
disminuir letra
aumentar letra
comentar

Amb la passada celebració del 9 d’octubre, Borriana pren un altre rumb. Una festa marcada en roig al calendari des de 1982, però que en la etapa del PP no es manifestava res d’extraordinari fora d’actes institucionals al saló de plens de l’ajuntament. Amb la nova corporació municipal clarament se li dona un impuls a la festa de caràcter popular, on el protagonista és el poble, perque se celebra el naixement d’este poble. Del poble valencià. Enguany complim 778 anys. Música, balls, gegants, cabuts, tabal, dolçaina ,Pep Gimeno “Botifarra”, elements que ens han ajudat a dignificar més esta festa del 9 d’octubre.

9 d’octubre de 1238 - 25 d’abril de 1707. Són les dos dates que representen els moments essencials d’una història, la nostra, que ja té una profunditat de més de set segles i mig. Som un poble que té una data de naixement i una de mort o supresió institucional, però que va saber renàixer i tornar a la vida. I amb tot el que ha plogut continuem sent poble, perquè s’ha viscut i subsistit, sobreviscut i resistit, s’ha avançat i reculat fins als nostres temps, arrelats a la terra com la mata de jonc. Nosaltres com a poble i la passada celebració del 9 d’octubre, n’és una prova de la contundent història que representa el ser i l’existència del nostre poble.

Els valencians tenim una història col·lectiva pròpia, una història que comença quan el Rei Jaume entrà vencedor a la ciutat de València. És per això, que des d’aquell moment celebrem el naixement del poble valencià i l’inici del procés constitutiu d’un regne que va tindre un sistema legal propi, amb institucions polítiques, dret civil, justicia i llengua. Els valencians som hui fruit de l’evolució històrica d’aquell antic regne, que s’anà configurant com a poble diferenciat, amb unes característiques pròpies i que de nosaltres depèn continuar llaurant la terra per a que el fruits que done el nostre País Valencià siguen de primera.

Comparta este artículo
No hay comentarios en el artículo

Si deseas registrar tu nombre e imagen en los comentarios haz
click aquí
Publicidad
Publicidad
Publicidad
Con el soporte de:
GV Conselleria Educació

RSS elperiodic.com Comunidad Valenciana
Facebook elperiodic.comTwitter elperiodic.com
Amb la col·laboració de la Consellería d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Generalitat Valenciana.

Aviso Legal | Política de Cookies | Publicidad | Correo: valenciaARelperiodicPUNcom

 
Versión Móvil