elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

1976-2016. Retorn del bou per la vila a Borriana

    FOTOS
    1976-2016. Retorn del bou per la vila a Borriana- (foto 1)

    Enguany es complixen 40 anys del retorn del “Bou per la Vila” a Borriana. Va ser l’any 1955 que l’ajuntament de l’època va decidir suprimir els actes del “Bou per la vila”. Amb motiu d’això, les festes a la patrona de la nostra ciutat, la Mare de Déu de la Misericòrdia, van quedar buides de contingut i activitats. Va ser quan es va proposar a la Junta Local Fallera participar en la Batalla de Flors, per animar les festes. Per tant la primera edició es va celebrar l’any 1960 i ha durant fins a l’actualitat que és l’acte que tanca les festes patronals de setembre.

    Després de la mort del dictador i en l’Estat Espanyol encarrilat per obrir els camins que ens durien cap a la democracia, l’any 1976 un grup d’aficionats va voler retornar la festa del “Bou per la Vila” a Borriana. Juan Abad al capdavant, “Mosquit”, van començar a moure’s per celebrar esta festa i va ser quan el 7 de setembre de 1976 van celebrar només un dia de bou amb dos exemplars. Ropasuelta (l’anomenat “Bou del Un, dos, Tres…”) i Mañanero, de les ramaderies de Martin Berrocal i Concha y Sierra, respectivament. Va ser tant alt el grau de convocatòria que va animar al grup de la comissió a continuar trebaallant. Cada any s’anaven augmentant els dies de bous i anar completant d’activitats variades al programa. Però va haver una gran diferència respecte a l’última edició de 1955. La vila del bou era una altra. La nova vila s’enmarcava en la Plaça la Mercé i rodalies (C/Sant Pere Pasqual, C/ d’Ausiàs March, C/ Colom, C/ Sant Victorià, C/Sant Carles, C/Jardí, C/Tarancon, C/ Lourdes i un tram del C/La Tanda). Esta vila es va utilizar des de 1976 a 1987. Amb motiu de les reformes de reestructuració, rehabilitació, restauració i modernització de l’actual Casa de la Cultura, l’any 1988 la vila torna a ser l’original i és la que se conserva fins a l’actualitat.

    Bones festes!!!

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir