elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Paco Salido. Coordinador EUPV Borriana
La Palestra - RSS

Borriana i la cimera pel canvi climàtic

    FOTOS
    Borriana i la cimera pel canvi climàtic- (foto 1)

    Hui acaba la cimera climàtica, una cimera plena de contradiccions que deixa molt pocs senyals que conviden a l’esperança. I és que ja va començar mal la cosa quan l’alcalde de Madrid, el nefast Almeida, anunciava que la capital de l’estat organitzaria la cimera. Almeida, eixe alcalde que, només accedir a l’alcaldia, va derogar Madrid Central i va convidar a fer que tothom circulara pel centre de la capital en vehicles, sense importar els nivells d’emissions. Tampoc convidava a l’optimisme veure que la cimera tenia com a principal patrocinador a Iberdrola, tercera empresa més contaminant de l’estat espanyol, o que EUA, el país que, juntament amb la Xina, més emissions contaminants produeix en tot el planeta, es negava a participar de la cimera.

    En aquests precedents era d’esperar que les coses anaren tortes i així ha sigut. Hui tanca les seues portes la cimera pel canvi climàtic, a no ser que continue el bloqueig de països com Arabia Saudí, Brasil, Japó, o la mateixa Xina estan provocant al no voler signar els acords que obliguen a frenar les emissions per evitar un augment d’1´5 graus abans de 2023.

    I és que la dreta i les dictadures dels diners estan encabotats en negar l’evidència de la catàstrofe climàtica i s’encaboten en posar els seus beneficis monetaris per davant de la conservació del planeta. Com diria aquell exministre i ara presidiari “es el mercado, amigos”.

    Acaba així, de forma decebedora una cimera que, com el famós protocol de Kyoto, que es va signar anys enrere, no servira per a res perquè el capitalisme ha decidit esprémer el planeta fins a les últimes conseqüències abans de renunciar a un sols dòlar dels seus desproporcionats beneficis.

    Que podríem fer perquè no es consumen les pitjors previsions. Bastarien tres o quatre accions a escala planetària per a aconseguir-ho, però clar, són accions utòpiques com la prohibició total de la producció de materials de plàstic (recordem que el plàstic apareix a mitjan segle XX i, per tant, és perfectament prescindible) o la substitució de les energies contaminants per altres netes com és la solar. Però les grans multinacionals han decidit que invertir en ecologia és car i que és més rendible per a les seues arques seguir matant el planeta, en tot el que això comporta, que fer un pas enrere i donar un missatge de seny que podria salvar-ho’s d’una catàstrofe que, hui en dia, sembla inevitable.

    Salvem Borriana de la catàstrofe climàtica

    I que podríem fer al nostre poble?. Doncs aportar el nostre gra de sorra i protegir el nostre entorn. Aplegats a aquest punt, se m’ocurrix que posar un mur de ciment a la vora de la mar no es la millor idea per a protegir el futur de la ciutadania de Borriana. Construir 7.500 habitatges a un pam de la mar és una aberració que no cap en cap cap en el seu sa judici. L’ajuntament de Borriana podria desmarcar-se de les polítiques de Bolsonaro, Trump i companyia i demostrar que li importa el futur de la nostra ciutat. Es fa necessari frenar la construcció d’un monstre que, a més a més de deixar-nos sense recursos hídrics a bona part de la població, provocaria un efecte similar al que ja hem vist en Murcia, al Mar Menor on la vida dins la mar s’ha donat per extingida i on, en pocs anys la mar s’engolira edificis sencers.

    Per tant, deixem de mentir a la població. Senyora alcaldessa, si de veritat estoma a aquesta ciutat, la seua però també la nostra, pose dos dits de front i paralitze el PAI Sant Gregori, pense en altres formes de creació de llocs de treball i de turisme més sostenibles i amb menys impacte ecològic i deixe de vendre un projecte que vosté sa, tan bé com jo, que llevat de vots al seu partit, no reporta cap benefici a la nostra ciutat. Senyors/es del Partit Socialista, he de donar-lo´s una notícia que segurament desconeixen vostés; allò que vostés anomenen progrés no és progrés sinó destrucció i només un imbècil o qui guanya diners en la destrucció del medi ambient podria estar d’acord en anomenar progrés a la construcció d´un mur de formigó enfront de la costa de la nostra Mar Mediterrània. A quin grup pertanyen vostés?

    Senyora Safont, vol vosté contribuir a la sostenibilitat energètica de la nostra ciutat?. Li proposem algunes mesures. Adeqüen les instal·lacions culturals i esportives perquè, quan s’utilitza la calefacció o l’aire condicionat, no es perga l’energia per una manca d’aïllament tèrmic. Facen vostés les obres necessàries en llocs com el pavelló poliesportiu de la Bosca o el Centre Cultural Martí Viciana, que cada vegada que plou acaben inundats. La setmana passada l’última evidència del que estic dient. O facen vostès una aposta veritable perquè tothom recicle més. Li proposa que posen en funcionament un sistema de pagament per envasos retornats i que així, el benefici del reciclat no acabe totalment en mans d’empreses privades com ara és Ecoembes. Municipalitzen la recollida de residus, posen en funcionament la recollida porta a porta premiant en reduccions d’impostos a aquelles llars que contaminen menys… Hi ha tantes coses a fer… i vostés, mentrestant, es dediquen a culpabilitzar a la població de què si es contamina és perquè el poble no recicla. Senyores i senyors del PSPV de Borriana, no són vostés millors que Bolsonaro o Trump, malgrat que pensen que a la gent li agrada més la seua forma d’actuar. No són vostés ningú per a contribuir en les seues polítiques lesives a la destrucció de la nostra costa, a la destrucció del nostre medi ambient i menys encara per a culpabilitzar al poble d’allò que és la seua responsabilitat. Mauren un poquet, que el planeta es mor.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir