27 de mayo de 2020 27/5/20

La sequera limita la producció de Meló d’Or a 7.000 quilos però potencia el seu sabor i qualitat

La sequera limita la producció de Meló d’Or a 7.000 quilos però potencia el seu sabor i qualitat - (foto 1)
  • Productors i empresaris inicien la tercera campanya de distribució d’una fruita que continua en una expansió ferma pero controlada

  • El Regidor d’Agricultura recorda que només els melons amb el distintiu registrat per l’Ajuntament ofereixen la garantia de ser un autèntic “Meló d’Or”

MÁS FOTOS
La sequera limita la producció de Meló d’Or a 7.000 quilos però potencia el seu sabor i qualitat - (foto 2)
La sequera limita la producció de Meló d’Or a 7.000 quilos però potencia el seu sabor i qualitat - (foto 3)

Menys quantitat però encara més qualitat. La sequera que ha afectat durant l’ultim any el terme d’Ontinyent i La Vall d’Albaida ha limitat la producció de Meló d’Or d’Ontinyent a només 7.000 quilos, però alhora estes condicions han permès potenciar el sabor i les propietats d’una fruita que ja destaca per la qualitat que li dona el seu controlat procés de producció, regulat per un protocol impulsat des de l’Ajuntament d’Ontinyent.

El Regidor d’Agricultura, Fran Quesada, destacava en la presentació d’esta tercera campanya de distribució de la fruita la importància d’aquest protocol, “que és el que permet regular com s’ha de cultivar el Meló d’Or d’Ontinyent per conservar la seua essència i característiques pròpies, i que és requisit indispensable per obtenir el segell que l’identifica com a tal. Només els melons amb el segell registrat de Meló d’Or d’Ontinyent donen la garantia de ser autèntics Melons d’Or”, incidia.

Quesada explicava que la xifra de productors ha augmentat de 7 a 9 i també continua comptant-se amb cada volta amb més tendes i establiments hostelers adherits al projecte, “sempre en una expansió controlada, perquè perseguim una producció justa i digna, demostrant a la societat que es poden crear llocs de treball al sector agrari respectant els paràmetres de la filosofia del Bé Comú”, destacava el regidor. D’aquesta manera, s’ha establert un preu mínim de venda al públic de 1’40 euros el kilo, dels quals 0’80 son directament per als productors.

El regidor recordava que l’única distribuidora en exclusivitat del producte és la cooperativa agrícola d’Ontinyent, des de la qual s’estan repartint als diversos establiments els melons que enguany, a més de consumir-se al natural, tornaran a arribar a les taules en forma de gelats, plats elaborats, i enguany a més en forma de batuts i de nous productes de rebosteria: “és un producte que l’any passat ja va cridar l’atenció d’importants restauradors de tota Espanya, i que enguany anem a seguir projectant a l’exterior amb la inestimable ajuda de la Cooperativa i la seua secció hortofrutícola”, destacava Fran Quesada.

En concret, en la campanya de 2013 es va comptar amb peticions de reconeguts xefs com Carme Ruscalleda del Restaurant Sant Pau de Barcelona (amb tres estrelles de la Guia Michelín) o Bernd Knoller, del Restauran Riff de València, que van tenir ocasió de comprovar les característiques pròpies del meló: carn compacta, dolça i blanca, amb un equilibrat contingut en sucres que el diferencien d’altres varietats. Fran Quesada insistia en la importància de reconèixer els establiments que tenen a la venda l’autèntic Meló d’Or, degudament identificats amb les desenes de distintius que l’Ajuntament està repartint entre els botigues que el van a vendre des d’esta mateixa setmana.

Subir