24 de noviembre de 2020 24/11/20

La revista “Alba” supera ja els 250 articles d’estudis sobre La Vall d’Albaida

La revista “Alba” supera ja els 250 articles d’estudis sobre La Vall d’Albaida - (foto 1)
  • El regidor de Sostenibilitat destaca la importància de la publicació “insignia” de l’Ajuntament d’Ontinyent

  • El nº 24 presenta estudis sobre el riu Clariano, l’embassament de Bellús, les foses de Bolvens, el jaciment romà del Llombo, el contenciós dels Borja i els Serra contra Ontinyent o el convent de La Pobla del Duc

MÁS FOTOS
La revista “Alba” supera ja els 250 articles d’estudis sobre La Vall d’Albaida - (foto 2)

El museu MAOVA d’Ontinyent acollia el passat divendres la presentació del número 24 de la revista ALBA d’estudis comarcals, la publicació “insignia” de l’Ajuntament d’Ontinyent. Amb aquest exemplar la publicació supera ja els 250 articles sobre temàtiques diferents, però sempre amb un denominador comú: La Vall d’Albaida.

En concret, a hores d'ara s’han publicat un total de 255 articles sobre Prehistòria, arqueologia i Història antiga (21); Història medieval (11); Història moderna (21); Història contemporània (44); Història de l'Art i Patrimoni (27); Història econòmica (6); Història de la música (18); Geografia i anàlisi del territori (6); Filologia i literatura (25); Etnografia (9); Biologia i Ciències naturals (17); Documents (17) i Arxius (33), a més de nombroses ressenyes bibliogràfiques i culturals.

L’acte era presentat pel regidor de Sostenibilitat, Fran Quesada, qui destacava la importancia “d’una de les de les revistes d’estudis comarcals del nostre àmbit lingüístic més reconegudes en els àmbits acadèmics i editorials, per la forma i, sobretot, pel contingut, una de les publicacions d’estudis comarcals més antigues a tot el territori, amb 29 anys d’història, i editada totalment en valencià”. A la presentació es comptava amb les intervencions del director de la revista, l’arxiver municipal Vicent Terol; així com amb autors d’alguns dels treballs de l’últim número, Guillem Palau, Juan Bayón, i Maria López.

A l’acte es destacava l’especial cura en l’últim número a la “forma” de la revista, amb una imatge de portada basada en una composició fotogràfica panoràmica d’Ontinyent de l’alforiner Miquel Francés i Domènec, cap de l’àrea d’audiovisials de la Universitat de València.

La revista la conformen 6 articles sobre aspectes com la qualitat de les aigües del riu Clariano, l’avaluació ambiental de l’embassament de Bellús, les foses neolítiques de Bolvens, el jaciment romà del Llombo sud-est, el contenciós dels Borja i els Serra contra Ontinyent, o el patrimoni material i immaterial del convent rural de La Pobla del Duc.

Com a novetat respecte als últims números La secció de notícies i ressenyes recull per una banda una xicoteta crònica dels Aplecs Ecologistes del País Valencià realitzats els últims anys a l’Ametla de Palla de Carrícola i moltes ressenyes bibliogràfiques de les publicacions comarcals i especialment ontinyentines corresponents al període 1996-2009. Es completa la revista amb els resums en quatre llengües (valencià, espanyol, anglés i francés).

Pel que fa al proper número, el 25, que correspondrà a 2014, s’ha avançat que constarà de 144 pàgines i tornaran a tindre presència majoritària (com en els últims números) els estudis centrats sobre diversos aspectes de les Ciències Ambientals.

Subir