elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ontinyent recorda que compta amb un servei gratuït de trituració de restes agrícoles

Ontinyent recorda que compta amb un servei gratuït de trituració de restes agrícoles

    L'Ajuntament d'Ontinyent ha recordat a la ciutadania que té a la seua disposició un servei de trituració "in situ" de restes agrícoles com a alternativa a les cremes, després que la Conselleria de d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural haja iniciat un nou període excepcional de prohibició de cremes. Durant aquest període, que s'iniciava el passat dissabte per temps indefinit, no es podrà autoritzar cremes a menys de 500 metres de terrenys forestals, una decisió que la Conselleria ha pres a partir del seguiment de l'estat de la humitat de la vegetació, on s'observa que es mantenen els valors secs i fins i tot "extremadament secs", quan haurien de ser normals o fins i tot humits.

    Des de la Regidoria de Sostenibilitat, Patricia Folgueras destacava que "a Ontinyent la ciutadania disposa d'una molt bona alternativa a les cremes, no sols durant esta prohibició sinó durant tot l'any, amb el servei que hem posat en marxa de trituració in situ de restes agrícoles, a més de la replegada porta a porta de restes de jardins particulars ubicats en zones urbanes". El nou servei, fruit d'un treball del que es va fer partícips col·lectius ecologistes, "té molts avantatges, perquè reduïm les molèsties pels fums i el risc d'incendis, es lluita contra el canvi climàtic i a més es possibilita reutilitzar recursos útils per a la terra", explicava Folgueras.

    D'aquesta manera, les persones que realitzen podes i tinguen restes per a cremar en els seus bancals poden sol·licitar, a través d'una instància, que el consistori acudisca in situ a triturar aquests marges de cultiu. Folgueras destacava "la comoditat que la maquina es desplace fins al teu bancal i triture les restes creant una matèria orgànica que després servirà de nou per a nodrir la teua pròpia terra". Així, els interessats es poden en contacte amb el consistori i aquest concretarà dia i hora per a acudir i realitzar el triturat.

    D'altra banda, tots aquells veïns i veïnes que residisquen en zones urbanes i disposen d'un jardí, podran sol·licitar, quan ho necessiten, una arreplegada "porta a porta" que es realitza els dimecres i que retira les restes de jardineria. El nou servei s'inicia com un projecte pilot després d'haver-se participat amb diferents col·lectius ecologistes i agents socials sensibilitzats amb el tema.

    Pujar