elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Ontinyent porta als tribunals el Pla Integral de Residus del Consell per preveure instal·lacions en zones protegides

Ontinyent porta als tribunals el Pla Integral de Residus del Consell per preveure instal·lacions en zones protegides
  • El plànol elaborat per la Conselleria contempla com a “apte” el tractament de residus urbans al paratge Natural de l’Ombria-Pou Clar i en zones d’alta permeabilitat

  • El Regidor de Sostenibilitat adverteix que ubicar un abocador a la zona plantejada pel Consell podria afectar significativament al projecte “Terra dels Alforins”

L’Ajuntament d’Ontinyent ha presentat un recurs contenciós-administratiu contra el nou Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana, que contempla la possibilitat d’ubicar instal·lacions de gestió/eliminació de residus urbans en zones protegides del terme ontinyentí.

El Regidor de Sostenibilitat ontinyentí, Fran Quesada, ha explicat que aquesta impugnació davant el Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana es realitza després de comptar amb informes de l’interventor i dels tècnics municipals de Medi Ambient, on es constata que els espais que la Conselleria planteja com a “aptes” per ubicar les referides instal·lacions “no son en absolut adequats, ja que coincideixen en la seua totalitat amb sol no urbanitzable protegit”.

En concret els espais contemplats al plànol de la Conselleria coincideixen amb terreny forestal estratègic, amb part del Paratge Natural Municipal Serra l’Ombria-Pou Clar, concretament en zones de barranc amb un alt valor paisatgístic. A més a més, afegeix Quesada, “estem parlant de zones amb una permeabilitat elevada, el que fa encara més incomprensible que es contemple estos espais com a aptes per a ubicar instal·lacions de gestió de residus urbans”, assenyalava.

A més a més, Fran Quesada adverteix que la idea de que Conselleria puga ubicar un abocador en esta zona pot afectar també al projecte vitivinícola de “Terra dels Alforins”, al qual participen 12 cellers de l’àrea compresa entre les serres d’Enguera, l’Ombria, el Port d’Almansa i la Serra Grossa, “una afecció des del punt de vista mediambiental, turístic, paisatgístic i agrícola, és a dir, una nova intromissió en la protecció del territori”, destacava.

Quesada explicava igualment que “ens sembla un absoluta errada que la Comissió de Coordinació per a la gestió dels residus que planteja Conselleria no tinga en compte als ajuntaments que no formen part de cap consorci. Ontinyent és un dels municipis en aquesta situació, però hi ha molts més, i pensem que és important que tots les ajuntaments estiguen representats en un assumpte com aquest”. El regidor apuntava també que “la proposta del Consell és millorable també en altres sentits, com el fet que deuria contemplar-se els ecoparcs municipals en el sistema impositiu específic per a la gestió de residus, distingint-los d’aquells que siguen supramunicipals”, afegia.

El DOCV publicava el passat dimarts la informació pública de la interposició del recurs contenciós administratiu, obrint-se ara el perceptiu termini per a que el consistori continue amb el procés legal d’impugnació del Decret 81/2013 de 21 de juny del Consell, d’aprovació definitiva del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana.

Subir