23 de febrero de 2020 23/2/20

Ontinyent plantarà 50 palmeres “Washingtonia Robusta” resistents al morrut roig

  • Els exemplars han estat cedits per un particular i s’empraran sobretot per decorar les rotondes del Pont de Sant Vicent

  • El Regidor de Parcs i Jardins agraeix la donació “que ens ajudarà a millorar la imatge de les nostres zones verdes”

La regidoria de Parcs i Jardins d’Ontinyent plantarà a partir del proper dilluns un total de 50 palmeres “Washingtonia Robusta”, resistents a la plaga del morrut roig que està afectant greument a les palmeres canàries (“Phoenix canariensis”) i les palmeres datileres (“Phoenix Dactylifera”) de tota la Comunitat Valenciana. Els exemplars han estat cedits per un particular que ha preferit romandre en l’anonimat, al qual el regidor de l’àrea, Manuel Cuesta, li ha agraït en nom del consistori “aquest gest desinteressat, que ens ajudarà a millorar la imatge de les nostres zones verdes sense cost per a les arques municipals”.

Les palmeres, amb una alçada de al voltant de 5 metres cadascuna, s’empraran principalment per decorar les rotondes i els voltants del Pont de Sant Vicent, “que tot i ser una infrastructura que depèn de la Generalitat Valenciana, pensem que ha de tenir una millor presencia en suposar un dels accessos a la ciutat”. La resta de les palmeres s’utilitzaran en parcs, jardins i zones verdes de la ciutat.

Prèviament a l’acceptació d’esta cessió, el regidor va encomanar un informe al departament de Medi Ambient, al qual s’especifica que tot i comptar-se per centenars les palmeres datileres i canàries mortes al terme d’Ontinyent pel morrut roig, només hi ha constància d’una Washingtonia afectada. A més a més, actualment, els tractaments fitosanitaris preventius del morrut roig només estan aplicant-se, a nivell municipal, a les palmeres canàries i datileres, sense que tot i això haja hagut cap cas de Washingtonia afectada. A l’informe es cita un estudi del Departament de Biologia Aplicada de la EPSU Almeria que conclou que l’espècie Washingtonia robusta es presenta com una alternativa ornamental en las zones afectades per esta plaga, a les palmeres del gènere Phoenix en parcs i jardins.

Manuel Cuesta explicava que “amb tot, i tenint en compte que per norma general les plantes trasplantades són especialment vulnerables, i com que estem en l’època de vol de l’insecte, anem a realitzar un tractament immediat de les palmeres seguint les indicacions que fa la Conselleria d’Agricultura contra la plaga en general, per tal de garantir que tots i totes pugam gaudir d’aquestos exemplars, com ha estat desig del seu propietari”, concloïa.

Subir