4 de julio de 2020 4/7/20

Ontinyent digitalitza el registre del sistema de rec per a revaloritzar l’agricultura

Ontinyent digitalitza el registre del sistema de rec per a revaloritzar l’agricultura - (foto 1)
  • Estudiants de màster d’una universitat dels Països Baixos investiguen també la gestió de l’aigua dels agricultors ontinyentins

MÁS FOTOS
Ontinyent digitalitza el registre del sistema de rec per a revaloritzar l’agricultura - (foto 2)

La regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Ontinyent ha posat en marxa un projecte de digitalització i registre de tota la xarxa de rec, tant la que existeix actualment com la que ja ha desaparegut, en la línia de revaloritzar l’agricultura de la ciutat i la cultura entorn a aquesta.

La digitalització de sèquies principals, filloles i filloletes, partidors, tapons, etc., que constitueix la primera fase del projecte, estarà disponible per a tots els ciutadans a la pàgina web de l’Ajuntament d’Ontinyent, una vegada estiga acabada, la qual cosa s’espera que siga a partir del mes de setembre.

A més d’aquesta primera fase de digitalització, el projecte municipal continuarà aprofundint en l’estudi toponímic, històric i cultural del sistema de rec. El regidor de Sostenibilitat, Fran Quesada, ha destacat “la importància del patrimoni que suposa l’agricultura per a la ciutat d’Ontinyent” i ha explicat que aquest projecte contribuirà a “revaloritzar l’agricultura i la cultura agrària de la nostra ciutat”.

El projecte municipal se suma a un treball d’investigació de la Universitat de Wageningen, als Països Baixos, sobre el funcionament del sistema de rec d’Ontinyent. Aquest projecte, format per un equip de quatre estudiants de màster, va estudiar la dinàmica econòmica i social de la gestió col•lectiva de l’aigua que fan els agricultors ontinyentins. El regidor de Sostenibilitat ha agraït als estudiants la seua tasca i a la Universitat de Wageningen “per haver posat el punt de mira en la ciutat d’Ontinyent”. A més, Quesada ha manifestat que aquest projecte “contribuirà a millorar la gestió de l’aigua de rec a Ontinyent”.

En concret, el treball de recerca s’interessa pels canvis que ha experimentat el sistema de rec en funció de la situació econòmica i examina com els agricultors participen i col•laboren a l’hora de controlar l’aigua. Aquest treball, dut a terme en col•laboració amb la Colla Ecologista l’Arrel i la Comunitat de Regants, va ser presentat recentment.

 

Subir