elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Ontinyent Participa tindrà més pressupost i més opcions per als ciutadans

Ontinyent Participa tindrà més pressupost i més opcions per als ciutadans

    Una major dotació pressupostària, més protagonisme per a les propostes ciutadanes o la defensa en públic de les 10 propostes sotmeses a votació per part dels proposants són algunes de les novetats de “Ontinyent Participa 2015”, el pioner procés impulsat pel Govern d’Ontinyent perquè la ciutadania propose projectes per un import total de 375.000 euros, al voltant del 20% de les inversions que es realitzaran enguany a la ciutat. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i els regidors d’Hisenda, Joan Gilabert, i Ciutadania, Paula García, presentaven aquest matí el calendari i detalls d’una segona edició que ve avalada per l’èxit de la primera.

    Jorge Rodríguez recordava que “vam rebre més de 100 propostes, van votar més de 5.000 persones i vam ampliar el pressupost previst inicialment per executar els màxims projectes possibles, 5 accions que estan realitzant-se o ja finalitzades”, apuntava: els camins escolars segurs a l’IES l’Estació ja inaugurats; l’enllumenat del passeig de Benarrai ja finalitzant-se; la recuperació del pati de l’Escola per a Adults amb finalització prevista en març; la reforma dels vestidors del Poliesportiu per a abril; o la reforma d’una vivenda social al barri de La Vila en una segona fase que acabarà en maig. “Ara volem iniciar 2015 amb la mateixa força i un calendari extens per a que participe quanta més gent millor d’un procés del que estem molt orgullosos, perquè aquesta participació és un dels pilars bàsics de l’acció d’aquest govern”, destacava.

    La regidora de Ciutadania, Paula García, donava detalls d’aquest calendari, que comença esta setmana amb una campanya informativa, d’exposició del projecte, que inclourà la posada en marxa de la web ontinyentparticipa.com. Aquesta primera fase donarà pas a partir del 19 de gener a una fase propositiva que es perllongarà fins el 2 de febrer i a la qual associacions i particulars podran presentar les seues propostes a través del correu electrònic proposa@ontinyentparticipa.com i per registre d’entrada municipal. Per tal que una única proposta acapare les inversions, el projectes que es presenten no podran tenir un pressupost superior a 187.500, el 50% del pressupost global del programa. Després s’obrirà un període d’informació tècnica on es valorarà tècnicament cada projecte, entre el 3 i el 16 de febrer, unes valoracions que es faran públiques, perquè entre el 17 i el 27 de febrer els consells analitzen les propostes.

    El Consell de Ciutat serà qui en una votació final decidirà el 2 de març quin son els 10 projectes que seran objecte de votació, projectes que, com a novetat, no inclouran propostes dels partits polítics del Govern, “perquè pensem que el protagonisme ha de ser tot per als ciutadans i les formacions polítiques ja poden presentar els seus projectes esmenant el Pressupost al ple municipal”, explicava García, qui apuntava que ésta és una de les aportacions que es fa a l’esborrany de reglament del procés, un document que s’ha tingut en compte, però que no va a formalitzar-se enguany “perquè podria entrebancar el procés en un any electoral, i comptar amb l’experiència de dues edicions ens permetrà elaborar un millor reglament si cap”, exposava.

    Del 3 al 7 de març es produirà altra de les novetats d’enguany: els proposants dels projectes finalistes podran defensar-los públicament comptant amb assessorament tècnic; i finalment, del 9 al 13 de març es podrà votar tant telemàticament com a diferents espais municipals.

    El regidor d’Hisenda, Joan Gilabert, confirmava que igual que en 2014 es va ampliar la partida prevista inicialment (de 350.000 euros pressupostats fins als 412.000 que costen finalment les obres), enguany els 375.000 euros pressupostats podrien ampliar-se també per donar cabuda al màxim de projectes possibles: “és un 20% de la partida d’inversions d’enguany de l’Ajuntament que decidiran directament els ciutadans, una acció amb la que demostrem que hi ha altra forma de governar”, destacava. Gilabert, que recordava que més de 30 localitats de tota Espanya s’han interessat pel projecte i fins i tot alguna ja l’ha utilitzat com a model de referència, destacava que “el repte de millorar un projecte que ja va ser un èxit és difícil, però anem a tractar de fer-ho i que la ciutadania responga igual de bé que en la primera edició”, concloïa.

    Subir