elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El Museu del Tèxtil Valencià posa en marxa un projecte lúdic-pedagògic per a escolars

El Museu del Tèxtil Valencià posa en marxa un projecte lúdic-pedagògic per a escolars

    “L’embrió” del Museu del Tèxtil Valencià posat en marxa el passat mes d’abril a Ontinyent posa en marxa des d’esta setmana un projecte d’activitats lúdiques i pedagògiques adreçades escolars. L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava que “desprès de posar en marxa la primera sala del museu, el repte ara és donar-li difusió a esta part fonamental de la nostra història industrial, i per això l’Ajuntament, la Fundació Universitària Campus Ontinyent i la Fundació Museu Tèxtil de la Comunitat Valenciana hem sumat esforços, creant una beca que servira per impulsar aquest recurs per difondre el tèxtil des d’una vessant pedagògica”, assenyalava.

    Óscar Borrell, coordinador del projecte becat per la Fundació Campus Ontinyent, explicava que el projecte, basat en l’aprenentatge visual i experiencial, té dues parts: A la primera, els alumnes disposen d’activitats didàctiques adequades a la seua edat, i d’aquesta manera els d’infantil poden escoltar un conte seguint el mètode japones “kamishibai”, mitjançant el qual les explicacions s’acompanyen de imatges en distintes làmines.

    Els d’educació primària tindran l’oportunitat de conèixer més al detall com funcionen els telers i les peces, experimentant amb elements com ara el cotó, la llana, el li i fins i tot el modern kevlar que s’utilitzar per als jupetins i uniformes dels bombers, per familiaritzar-se amb tot tipus de fibres. A la segona fase, els col·legis comptaran amb un dossier a través del qual podran completar a l’aula els coneixements adquirits al museu. La participació a la iniciativa és totalment gratuïta per als centres educatius, i els primers centres en participar esta setmana seran els col·legis Sant Josep i Martínez Valls d’Ontinyent.

    L’Alcalde d’Ontinyent i President de la Fundació Campus Ontinyent tenia paraules d’agraïment per a Óscar Borrell pel seu treball, per Ramón Soler d’ATEVAL per la cessió dels materials per a les activitats “i en definitiva per a tots aquelles persones i entitats que s’estan involucrant en impulsar l’embrió d’un espai que volem que servisca no només per a mostrar, difondre i fer aprofitament educatiu i turístic d’esta sala, sinó també per a fer recerca i divulgació d’una activitat que ha bastit i moldejat l’entorn físic i humà dels nostres pobles i ciutats”, destacava Jorge Rodríguez.

    La sala, dividida en quatre espais -instruments, elaboració, teixits i audiovisual-, alberga prop de 70 peces de fabricació tèxtil de les prop de 130 inventariades per la Fundació Museu del Textil Valencià, incloent màquines, torns i telers datats en el Segle XVIII. Des de juny estes instal·lacions poden ser també visitades de manera virtual i interactiva amb la tecnologia “Street View” de Google.

    Subir