elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

“L’Àguila” torna a dansar pels carrers d’Ontinyent 438 anys després

“L’Àguila” torna a dansar pels carrers d’Ontinyent 438 anys després
    MÁS FOTOS
    “L’Àguila” torna a dansar pels carrers d’Ontinyent 438 anys després - (foto 2)
    “L’Àguila” torna a dansar pels carrers d’Ontinyent 438 anys després - (foto 3)

    438 anys després de la seua primera aparició coneguda a la ciutat, “L’Aguila d’Ontinyent” tornava a desfilar pels carrers de la capital de La Vall d’Albaida. Coincidint amb la celebració del 9 d’Octubre, i de manera prèvia a l’acte institucional del dia dels valencians, la figura processional recuperada per L’Ajuntament d’Ontinyent i l’Associació de Gegants i Cabets era presentada a la Plaça Major de la ciutat, juntament amb el seu ball, al so de la música composada per l’ontinyentí Saül Gómez Soler i interpretada per “La Colla” davant centenars de majors i menuts congregats per descobrir-la.

    L’Ajuntament d’Ontinyent i l’Associació de Gegants i Cabets han estat treballant en la recuperació tant d’esta figura històrica com amb la de la Tartuga, que es presentarà el proper 7 de desembre, vespra de la Purísima, passant totes dues a formar part dels balls processionals de la ciutat, juntament amb els Gegants i Cabets, els Arquets, la Veta, els Cavallets, els Pastorets i la Moma. La propietat d’estes figures és municipal, igual que ho són els Gegants i Cabets, i l’Associació la dipositària i mantenidora de la peça.

    Com que a banda de les referències històriques de l’Arxiu Municipal, no hi ha cap descripció ni dibuix de com era l’Àguila en l’època inicial o posterior, la peça que es presentava hui va nàixer en la imaginació del mestre constructor Ramon Aumedes, amb alguns detalls que la identifiquen amb la ciutat: duu la corona de l’escut d’Ontinyent i l’espiell per on mira el portador són les quatre barres de la senyera del mateix escut heràldic. També destacava a l’acte els vestits especials per als portadors i acompanyants de la figura, inspirats en vestimenta valenciana del SXVIII.

    Subir