elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

José Fariña posa Ontinyent com “exemple a seguir”

José Fariña posa Ontinyent com “exemple a seguir”
    MÁS FOTOS
    José Fariña posa Ontinyent com “exemple a seguir” - (foto 2)

    Ontinyent és un “exemple a seguir” al foment de la participació al desenvolupament urbà entre la ciutadania. Així ho assegurava ahir José Fariña, catedràtic d'Urbanisme i Ordenació del Territori per la Universitat Politècnica de Madrid, que participava a la represa del cicle "Ciutat Orgànica" impulsat per l’Ajuntament d’Ontinyent per encetar un procés de reflexió per a una nova estratègia urbana a Ontinyent.

    La jornada, presentada al Centre Cultural Caixa Ontinyent pels regidors Rebeca Torró (Territori) i Fran Quesada (Sostenibilitat), s’obria amb la intervenció de Fariña, qui destacava que les ciutats del futur han d’apostar per un urbanisme més diversificat i un retorn “a allò local” per afrontar amb més garanties els efectes del canvi climàtic i l’encariment de l’energia, a més de potenciar les relacions de proximitat entre els municipis com les que s’estableixen a les mancomunitats.

    Fariña explicava que les ciutats de tot el planeta han estat creixent a les últimes dècades amb un patró molt semblant. En aquest sentit, la tendència imperant al monocultiu dels sectors pot tenir resultats negatius en la productivitat, “ja que a una ciutat especialista en només una àrea, si li falla esta especialitat, li falla tot”, explicava.

    Front aquest model, Fariña aposta per ciutats amb producció diversificada i que optimitze les seues particularitats i singularitats, tot potenciant la generació de productes de proximitat i la interrelació amb municipis propers. Aquest “retorn a allò local” permetrà respondre millor als reptes derivats de l’encariment de l’energia i les conseqüències “encara indefinides, però inevitables” del canvi climàtic o l’envelliment de la població, potenciant la pressa de decisions conjuntes per localitats que comparteixen espais comuns.

    Per promoure estes estratègies comunes entre “biorregions”, apuntava com a “desitjable” un model com el de les mancomunitats, “front a les estrictes normatives autonòmiques que no les afavoreixen”. Per a José Fariña, l’aposta per les grans ciutats ha de deixar pas a un retorn a nuclis més menuts que, a més, afavorisquen la interrelació social, enlloc de l’agrupament i separació entre grups que es produeix amb el model de les grans ciutats globalitzades.

    La intervenció de Fariña va donar pas a les de Manuel Ángel del Moral, arquitecte cap de l'Oficina Tècnica Municipal d'Ontinyent, i Ferran Gandia, membre de la Colla Ecologista L'Arrel, participant tots tres en una posterior taula rodona.

    Subir