25 de febrero de 2021 25/2/21

El catedràtic d'Urbanisme José Fariña participa al cicle “Ciutat Orgànica” d’Ontinyent

El catedràtic d'Urbanisme José Fariña participa al cicle “Ciutat Orgànica” d’Ontinyent - (foto 1)

  José Fariña, arquitecte i Catedràtic d'Urbanisme i Ordenació del Territori per la Universitat Politècnica de Madrid, a més de llicenciat en dret, particiàrà el proper dilluns a la represa del cicle "Ciutat Orgànica" impulsat per l’Ajuntament d’Ontinyent. Es tracta d’una sèrie de jornades, encarades a encetar un procés de reflexió per a una nova estratègia urbana a Ontinyent, que el passat desembre va incloure una jornada sobre “Participació Ciutadana” al Centre Cultural Caixa Ontinyent i ara donarà pas a una sobre “Ciutat i Territori, desenvolupament sostenible” al mateix lloc, el proper 2 de març a partir de les 19:00 hores.

  En aquesta ocasió s'emplaça a ciutadans, tècnics i Administració a reunir-se per analitzar l'ecosistema ciutat-territori, proposant reflexionar al voltant del complex equilibri entre decreixement, planejament, regeneració urbana i respecte pel territori i els recursos. El regidor de Sostenibilitat, Fran Quesada, explicava que “tractarem d'esbrinar com la ciutat actual pot afrontar el decreixement des d'un desenvolupament sensible amb el territori i la ciutat, fent front als reptes econòmics i mediambientals amb la mirada posada sobre el model energètic, la mobilitat, les zones verdes i espais naturals, així com la recuperació dels nuclis històrics i el patrimoni”.

  José Fariña, obrirà la sessió amb la ponència "La ciudad y el territorio, retorno a la conciencia social". A continuació, el debat es traslladarà a l'àmbit local amb la taula redona integrada pel mateix professor José Fariña, Manuel Ángel del Moral (arquitecte Cap de l'Oficina Tècnica Municipal d'Ontinyent), i Ferran Gandia (membre de la Colla Ecologista L'Arrel, de la Plataforma Bosc Viu i de la Comissió Forestal d'Acció Ecologista Agró).

  La regidora de Territori, Rebeca Torró, explicava que “la planificació i gestió urbanístiques al context actual són, sense dubte, un repte complex que cal afrontar des de la interdisciplinareïtat, qüestionant la validesa dels vigents models de planejament i les opcions per adaptar la ciutat actual a aquesta nova realitat. Des del Govern d’Ontinyent ja hem fet passos cap a aquest plantejament interdisciplinar, però volem obrir el debat a la ciutadania per dissenyar entre totes i tots com volem que siga la ciutat del futur”, assenyalava.

  D’aquesta manera, a la taula s'abordarà l'ocupació del territori i la seua relació amb la ciutat (analitzant el disseny i gestió de les zones periurbanes i de les zones verdes urbanes); la necessària rehabilitació dels nuclis històrics i la seua relació amb el desenvolupament urbà; el disseny inclusiu dels espais, la forma que tenim d'habitar la ciutat, o la influència del model de ciutat sobre l'energètic, “per tal d’adreçar-nos no sols a l’adopció d’un sistema no sols més eficient, sinó de sobirania energètica”, puntualitzava, Fran Quesada.

  La jornada del proper dilluns està adreçada tant a tècnics com a ciutadans, amb entrada gratuïta i sense necessitat d’inscripció prèvia, podent ampliar-se la informació al correu electrònic ciutatorganica@gmail.com o al blog http://ciutatorganica.blogspot.com.es

  Subir