elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’exposició “Solidaritat a Oliva. 1936/39” traspassa fronteres i viatja a Noruega

L’exposició “Solidaritat a Oliva. 1936/39” traspassa fronteres i viatja a Noruega
    MÁS FOTOS
    L’exposició “Solidaritat a Oliva. 1936/39” traspassa fronteres i viatja a Noruega - (foto 2)

    El pròxim dilluns, 10 d'octubre, s'inaugurarà a la Universitat d'Oslo l'exposició “Solidaritat a Oliva. 1936/1939”, treball d'investigació històrica del professor Joan R. Morell, que va es va mostrar per primera vegada al desembre del 2011, per l'acord de col·laboració entre l'Ajuntament d'Oliva i el CEIC Alfons el Vell.

    Després d'exhibir-la per diferents ciutats valencianes, arribarà a Noruega per la cessió dels drets d'impressió que l'Ajuntament d'Oliva i el CEIC han fet a la Universitat d'Oslo. La mostra es podrà veure a la Utstilling i Galleri Sverdrup des del 10 d'octubre al 4 de novembre de 2016, junt amb una selecció de quadres de l'artista alcoià Antoni Miró, de la sèrie de pintures sobre l'Hospital Sueco-Noruec d'Alcoi durant la Guerra Civil.

    La iniciativa de portar aquesta exposició a Noruega va sorgir de les converses entre la secretària d'afers consulars de l'Ambaixada espanyola a Noruega, Mencía Manso, i el professor Morell. Finalment, la col·laboració de l'Ambaixada, la Universitat d'Oslo i, en particular, dels professors Dorte Skulstad i Knut Aukrust, ha fet possible que en dates pròximes es puga veure a Noruega. A aquesta iniciativa s'ha sumat també el sindicat LO (Confederació Nacional de Treballadors de Noruega) promovent que l'exposició s'instal·le a les principals ciutats noruegues per tal de difondre uns fets històrics poc coneguts allà però amb els quals la societat noruega inicià el compromís amb els refugiats dels conflictes armats, tal com continuen demostrant en l'ajut als refugiats sirians i en el paper de discrets mediadors internacionals en els conflictes armats.

    El regidor de Museus i Patrimoni Artístic, Enric Escrivà, ha mostrat la seua satisfacció perquè “Solidaritat a Oliva” viatge al país nòrdic i que es conega que, durant la Guerra Civil i en col·laboració amb els activistes noruecs, els i les oliveres feren de la nostra ciutat zona de refugi i acolliment per a qui més pau i assistència necessitaven.

    Com a reconeixement a la solidaritat noruega, l'ajuntament va aprovar el 2012, en sessió plenària i per unanimitat, que un dels carrers d'Oliva es denominara Carrer Noruega. Així mateix, la Corporació Municipal es reafirma en promoure, en la mesura de les seues possibilitats, la investigació històrica i la seua difusió tal com ha fet amb “Solidaritat a Oliva. 1936/39”, per tal d'exercir i defensar el dret a conéixer la història, individual i col·lectivament.

    A la inauguració acudiran l'ambaixador d'Espanya a Noruega, representants de la Universitat d'Oslo i del sindicat LO, així com alguns dels protagonistes que hui viuen als països nòrdics com Chris Koch, qui va estar refugiada a l'Hospital Infantil Frithjof Nansen, i Àngela Barco-Barón, filla d'un dels nens refugiats a la colònia Hotel Sanchis. L'Ajuntament d'Oliva estarà representat pel professor Morell, com a comissari de l'exposició.

    Subir