elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Oliva obrirà els museus gratuïtament el 17, 18 i 20 de Maig

Oliva obrirà els museus gratuïtament el 17, 18 i 20 de Maig
  • La regidoria de Patrimoni i Museus celebra el Dia Internacional dels Museus

El regidor de Museus de l’Ajuntament d’Oliva, Vicent Roig, ha anunciat hui que 5, de les 6 sales de la ciutat, incloses a la xarxa valenciana de Museus, romandran obertes de forma gratuïta durant els dies 17, 18 i 20 de maig per commemorar el Dia Internacional dels Museus. El Palau Comtal-Torre de la Comare no estarà obert al públic per actuacions a la coberta.

Concretament, els museus de la ciutat que es podran visitar debades són:

El Forn Romà: Al carrer Santíssim nº 15 es conserva in situ un dels Forn ceràmics utilitzats per la terrisseria romana del s. I. d. C. que, fa 2000 anys, produïa àmfores, ceràmica comú i material de construcció en una Vil•la rural de la nostra comarca. Aquest forn és un dels quatre que, junt a restes d’edificacions i abocadors, proporcionà aquest excepcional jaciment arqueològic en plena activitat des dels primers anys de l’Era fins el 80 d. C. El forn, de planta quadrangular, conserva pràcticament íntegra la graella, la cambra de combustió i part de la boca d’alimentació, mentre que , de la cambra de cocció, només resta part de la paret. De particular interès és també l’espai, de planta quadrada, obert a la boca d’alimentació i delimitat per tres murs fets amb pedra de paredar que servia per a emmagatzemar la llenyada i alimentar de combustible al forn.

Museu Arqueològic: El Museu té la seua seu en l’antiga llar de la Família Pasqual –una gran casa senyorial consolidada a partir de diverses remodelacions realitzades entre els segles XV i XVIII. Rehabilitada entre els anys 1997 i 1999, esta casa conserva, a més d’una gran part de la seua estructura arquitectònica original, un dels finestrals del s. XVI i el portal de carreus blasonat (s. XVII) de l’entrada principal. L’exposició permanent del museu ofereix un interessant recorregut per les distintes etapes de la Història d’Oliva i de la seua comarca. En les seues vitrines s’exposen peces representatives dels modes de vida i producció de les cultures que poblaren estes terres durant la Prehistòria, la Cultura Ibèrica, l’Època Romana i l’Edat Mitjana, representada pel llarg periode Islàmic i l’etapa Cristiana posterior a la Conquesta de 1240. L’itinerari de la visita inclou, així mateix, la sala monogràfica dedicada al Palau Comtal d’Oliva (s. XVI) –residència dels Centelles i Riu Sech, senyors de la Vila- on, a més a més de la maqueta d’este monument, s’exposen gran part de les columnes de marbre i salmers procedents d’este edifici i l’excepcional figura del Guerrer del Palau que ornava el frontó d’una de les portes d’accés a la Sala d’Armes. El recorregut per l’exposició permanent finalitza en la sala que reuneix una selecta representació de peces datades en el segle XVIII i entre les quals destaquen el paviment ceràmic de la Casa del Marxucal i l’escultura en marbre del jove veremador.

Museu etnològic d’Oliva: El Museu té la seua seu en una casa senyorial del segle XVI situada en ple centre de la Vila medieval. L’exposició permanent està dedicada a la presentació de diversos aspectes de la cultura agrària tradicional de Oliva com els relacionats amb l’ús de l’aigua i els sistemes de reg, l’agricultura d’horta, els cereals, l’arròs, la dacsa, la vinya, la morera, a més de la producció de seda, d’oli i de la taronja. En ella s’exhibeixen un bon nombre d’eines i materials, entre els quals no falten els pertanyents als animals domèstics, ubicats en la quadra original –conservada íntegrament-, o els referents a la gastronomia típica olivera.

Museu Casa de Mayans – subseu del MuVIM: El Museu s’ubica en la casa que serví de domicili a D. Gregori Maians i Ciscar (1699-1781) i a la seua família durant els 28 anys de residència en la seua ciutat natal (1739-1767). Rehabilitada l’any 1988 com a casa de cultura, des del 1999 és la seu en Oliva del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM). La visita al museu s’inicia amb un audiovisual sobre la figura de Maians i la seua trajectòria intel·lectual en el marc de la il·lustració històrica en terres valencianes i espanyoles. És en la planta noble on es desenvolupa l’exposició permanent sobre la vida quotidiana al segle XVIII, organitzada a partir de materials històrics i facsímils, i en la qual es recreen les condicions materials de la vida de la família Maians: l’alcova principal, els dormitoris dels fills, la cuina, el menjador i la biblioteca de l’erudit. D’entre el nombrós conjunt de peces exposades destaquen els retrats de D. Gregori i d’un dels seus germans –Manuel Maians-, ambdós de finals del segle XVIII-principis del XIX. L’excepcional recreació de l’àmbit domèstic de l’època, sumada a la conservació de l’arquitectura original de la casa, són un referent per a comprendre millor la tasca de defensa de la crítica i la lluita per la llibertat de pensament que portà terme D. Gregori des del seu retir d’Oliva.

Museu Actor Vicente Parra: El teatre Olímpia, ubicat en la que fou casa natalícia de D. Gregorio Mayans y Siscar, acull en les sales de la primera planta l’exposició monogràfica dedicada a la memòria del gran actor Vicente Parra. A través dels cartells de les seus pel·lícules, d’una abundant documentació gràfica sobre la seua carrera artística, dels guardons rebuts al llarg de la mateixa…, s’ofereix un complet recorregut per la trajectòria humana i artística de l’actor que simbolitzà com a pocs tota una època en la història del cinema i del teatre espanyols. L’exposició, enriquida recentment amb la seua col·lecció artística privada, formada per pintures adquirides o regalades per artistes com Salve, Asdrúbal, Coronado…, a més de les corresponents a obsequis de personatges ben coneguts del públic com la Duquessa de Alba i l’actriu Nati Mistral, ha estat ampliada amb un extens repertori d’imatges de la premsa especialitzada que reflecteixen els inicis de la seua carrera, la difusió del actor en els mitjans de comunicació, la seua consagració i l’etapa de maduresa artística. Un audiovisual sobre la figura i l’obra de Vicente Parra completa el muntatge museogràfic creat a partir del llegat cedit pels seus familiars i amb el qual Oliva, la seua ciutat natal, li ret permanent homenatge.

Des de la regidoria que dirigeix Vicent Roig també treballen en una programació especial per als centres educatius de la ciutat i que serà presentada més endavant.

Subir