elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Marzà: «La transformació social valenciana passa per aplicar tres termes fonamentals: la confiança, la cooperació i l'edusió»

Marzà: «La transformació social valenciana passa per aplicar tres termes fonamentals: la confiança, la cooperació i l'edusió»

    El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha intervingut al «Fòrum Europa. Tribuna mediterrània» i ha destacat tres conceptes claus per a treballar la transformació social valenciana: confiança, cooperació i «edusió».

    El conseller ha esmentat el procés actual de recuperació de la confiança social, econòmica i educativa. Ha posat com a exemple les universitats valencianes que, tot i els grans problemes de finançament, són les segones més productives de l'Estat: «Som els segons que més activitat científica tenim respecte als diners invertits, ha dit Marzá. En canvi la inversió privada en recerca està per baix de la mitjana. Per això cal aconseguir que hi haja més transferència entre el talent de les universitats i les empreses». «La confiança no la marca l'IBEX 35, ha afegit el conseller d'Educació. La confiança la marca la bona gestió del serveis públics, la transparència, l'eficiència en els mecanismes de rendició de comptes, les regles clares i iguals per a tots i el respecte a la ciutadania».

    Pel que fa a la cooperació com a forma de transformació social que beneficie el poble valencià s'ha referit com a exemple a l'Acord del Botànic i ha insistit en la necessitat de traure partit al concepte de cooperació com a valor propi de les valencianes i els valencians. «Som els primers de l'Estat en participació associativa, ha explciat Marzà. Un de cada tres valencians formem part d'alguna associació. Estem al nivell de les regions europees de referència. El poble valencià estem acostumats i sabem associar-nos, treballar amb gent diferent per aconseguir objectius comuns. També som líders en percentatge de treballadors en empreses cooperatives només per darrere del País Basc i Andalusia".

    "Estem recuperant l'autoestima com a societat. Tornem a fer les coses bé, cooperem i innovem. Al nostre territori existeixen experiències de treball en xarxa socioeducatiu que han aconseguit millorar en tots els aspectes la vida de la ciutadania, com també existeixen experiències d'innovació col·laborativa entre entitats públiques i privades que han aconseguit augmentar el capital social de zones en risc d'exclusió social", ha explicat Marzà. «Hem d'acabar amb la comunitat dels barracons per passar al país de les aules dignes. Ens hem de sentir orgullosos de ser valencians del segle XXI», ha afirmat el conseller.

    Un altre dels conceptes destacats en la intervenció ha estat el d'«edusió», que barreja educació i il·lusió, dos elements clau per a l'èxit, segons el responsable d'Educació, i que estan presents en centenars d'experiències pedagògiques que es duen a terme al llarg de les nostres comarques. «Educació i il·lusió per a la transformació, que són sinònim de coneixement, esforç i excel·lència aconseguits amb innovació i emoció», ha comentat Marzà.

    El responsable d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha insistit destacar i potenciar la creativitat en l'acció docent i cultural: «En este sentit, hem de confiar en els professionals i experts». En aquest sentit també s'ha referit a la política cultural del govern valencià i ha incidit en la necessitat de garantir la igualtat d'oportunitats socials per a posar en valor un concepte com el de llibertat: «Quan una família ha de triar entre pagar el rebut de la llum o els llibres de text, no és lliure».

    En aquest sentit ha recordat accions de govern que s'estan duent a terme en aquest sentit com és el programa experimental d'aules de 2 anys, XarxaLlibres o les beques universitàries per evitar que cap persona es quede sense estudiar a la universitat per raons econòmiques.

    Subir