elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

CulturArts organitza una gira del Cor de la Generalitat per la Comunitat Valenciana

    El Cor de la Generalitat Valenciana, unitat artística dependent de CulturArts Música, dirigida per Francesc Perales, celebra durant els pròxims dies una gira de concerts per diverses poblacions de la Comunitat Valenciana.

    Els concerts seran el divendres 6 de febrer en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt, el dissabte 7 en el Centre Cultural de Sollana, el dimecres 11 en la Sala de Cambra de l'ADDA d'Alacant, el dijous 12 en el Teatre Capitolio de Godella i per a concloure, el divendres 13 de febrer en l'Auditori de Riba roja.

    El programa compost en la seua totalitat per peces interpretades a capella, que el Cor de la Generalitat interpretarà en estos concerts s'estructura en dos parts perfectament diferenciades.

    En la primera part es cantaran tres obres mestres representatives de tres períodes ben diferents de la història de la música. S'iniciarà el concert amb el motet de difunts Versa est in luctum del mestre d'Osuna, Alonso Lobo compositor admirat pel mateix Tomás Luis de Victoria que va escriure esta peça per a les exèquies del rei Felip II.

    En segon lloc s'interpretarà l'Opus 141 de Schumann titulada pel compositor Quatre dobles cors sobre poemes de Rückert Von Zedlitz i Goethe. Es tracta d'una obra plenament romàntica, escrita per a dos cors que s'alternen seguint la més pura tradició barroca de la polifonia multicoral.

    Tanca la primera part del concert el fragment coral de Pendereki Song of Cherubin una xicoteta obra mestra en el seu gènere dedicada pel compositor polonés "al meu volgut Slava (així era conegut entre els seus amics el cèlebre cellista rus Mstislav Rostropóvitx) amb motiu del seu seixanta aniversari"

    La segona part del concert estarà dedicada a la música coral espanyola del segle XX.

    La primera d'elles Tres Epitafios en què el mestre Rodolfo Halffter. Amb hàbil mestria, és capaç d'unir sonoritats renaixentistes sense renunciar a un llenguatge harmònic molt personal i propi del seu temps.

    La següent La Balada de Mallorca, de Manuel de Falla va ser el resultat de l'encàrrec que el compositor, director de cor i amic de Falla, Joan María Thomás li va fer al mestre gadità durant la seua estada a Mallorca en 1933. En la seua composició Falla es va basar en la primera part en la Balada núm.2 de Chopin que el mestre polonés va compondre durant la seua estada en Valldemosa en 1839. L'obra està dedicada a la capella Clàssica de Mallorca de la que Thomas era director.

    Completa el programa dos obres representatives del folklore popular valencià, les conegudes Dos Tonades Llevantines de l'alacantí Óscar Esplá i les Tres cançons valencianes de la il·lustre compositora valenciana María Teresa Oller. Ambdós temes són meravellosos exemples d'harmonització, tractament i desenrotllament coral de la monodia popular.

    El Cor de la Generalitat Valenciana és una de les millors agrupacions corals d'este país des de la seua creació en 1987, trajectòria que ha mantingut des de llavors, sent des de 2006 cor titular de les temporades líriques del Palau de les Arts Reina Sofía.

    El Cor de la Generalitat depén orgànicament de la subdirecció de Música de Culturarts. El seu director titular és Francesc Perales, Jordi Bernàcer el seu director assistent i Francisco Hervás el seu pianista acompanyant. Al llarg dels seus primers vint anys d'existència ha compaginat en el seu repertori l'òpera amb la música simfonico-coral de totes les èpoques. Ha cantat sota la direcció entre altres de Claudio Abbado, Rinaldo Alessandrini, Bertrand de Billy, Riccardo Chailly, Franz-Paul Decker, Manuel Galduf, Enrique García Asensio, Luis Antonio García Navarro, Miguel Angel Gómez Martínez, Valeri Guérguiev, Leopold Hager, Cristóbal Halffter, Robert King, Sir Neville Marriner, Lord Yehudi Menuhin, Marc Minkowski, Krzysztof Penderecki, Josep Pons, Michel Plasson, Georges Prêtre, Helmuth Rilling, Guennadi Rojdestvenski, Antoni Ros-Marbà, Mstislav Rostropóvitx, Claudio Scimone i Alberto Zedda.

    A més de cantar assíduament en el Palau de la Música de València ha estat present en les temporades i festivals espanyols més importants (Granada, Santander, Peralada, Grec entre altres); també ha actuat en el Festival Cervantí de Guanajuato (Mèxic), en la seu de la UNESCO a París, en l'Exposició Internacional de Lisboa i en la catedral de Sant Patrici de Nova York, a més de recórrer els principals festivals europeus amb l'espectacle Tramuntana Tremens, del compositor Carles Santos. D'eixa època procedixen discos dedicats a Frederic Mompou, Manuel de Falla, Joaquín Rodrigo, Luis de Pablo i Alfredo Aracil. Entre les seues gravacions recents destaquen les col·laboracions amb el grup de música antiga capella de Ministrers i les realitzades per al programa expositiu La llum de les imatges, de la Generalitat Valenciana.

    Des de la seua arribada al Palau de les Arts el Cor ha intervingut en quasi totes les seues produccions, principalment davall la batuta de Lorin Maazel, Zubin Mehta i Omer Meir Wellber. Algunes d'estes actuacions han sigut arreplegades en DVD: Fidelio, que va obrir la temporada inaugural del coliseu, Turandot, Götterdämmerung, Cyrano de Bergerac, junt amb Plácido Domingo, El rei que rabió de Ruperto Chapí, La bohème, etcètera.

    Al llarg de la temporada 2013-2014 ha oferit un cicle de concerts commemoratius del 25 aniversari de la seua fundació, entre ells unisc junt amb l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, dirigit per Zubin Mehta, en el Palau de les Arts Reina Sofía.

    Ha sigut guardonat amb la Medalla d'Honor del Festival Internacional de Música i Dansa de Granada, la Medalla Commemorativa del XXV Aniversari del Palau de la Música de València, el premi Clar de Llums de la Universitat de València i l'Important de l'Editorial Premsa Valenciana. La seua gravació per a Sony junt amb Plácido Domingo i l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, Domingo Verdi, ha obtingut el Grammy Llatí al Millor Àlbum de Música Clàssica 2014.

    Subir