elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El Consell Agrari es reuneix i aborda les inquietuds del sector

El Consell Agrari es reuneix i aborda les inquietuds del sector
  • En el Consell Agrari es va mostrar la preocupació pels entrebancs de les administracions i la problemàtica del sanejament en el ramat boví i per la no inclusió de les obres de proveïment d'aigua en els Pressupostos Generals de l'Estat

El Consell Agrari s'ha reunit aquesta setmana per abordar diferents temes d'actualitat per al sector primari i per mostrar les seves inquietuds. Els tres temes principals dels què es va parlar a la reunió van ser el sanejament del ramat boví i la problemàtica actual, l'abastament d'aigua i els camins rurals. Per part del consistori, en aquesta trobada van participar l'alcalde, Rhamsés Ripollés, i el regidor de desenvolupament rural, Rafa Pallarés. Aquest va anunciar noves accions de suport a aquest sector, com la neteja de cunetes en els camins rurals, els avenços en la zona de recollida d'aigua a la masia de la Torre Segura i el trasllat a la Conselleria d'Agricultura la malestar pels entrebancs que s'estan posant als ramaders de boví.

Per parts, pel que fa a aquest últim punt, Pallarés assenyala que "cal controlar les malalties del ramat, però l'administració autonòmica està posant en dificultats el sector en aplicar la llei sense tenir en compte l'opinió dels ramaders i en alguns casos en els quals es detecten malalties, els costos per al ramader són molt importants". Per això, anunciava que l'Ajuntament de Morella va a traslladar el malestar del sector a la Conselleria d'Agricultura perquè busque una fórmula que no siga tan perjudicial econòmicament per a les xicotetes explotacions.

Pel que fa al proveïment d'aigua, el Consell Agrari va expressar la seva preocupació perquè en els pressupostos generals de l'Estat no apareixen les obres detallades que va anunciar la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. A més, Pallarés explicava que "en els últims anys s'han produït avanços importants en la tramitació de la bassa projectada a la masia de la Torre Segura, com el aconseguir el permís de captació d'aigües, i ara volem seguir avançant en el nostre objectiu de que aquest punt es convertisca en una zona d'abastament molt important per al sector primari". En aquest sentit, també criticava que "les administracions supramunicipals s'hagen oblidat d'un projecte tan important com aquest i que no ajuden als agricultors i ramaders invertint en la construcció d'una bassa que afavoriria de manera fonamental el proveïment de les explotacions".

Finalment, pel que fa a camins rurals, cal indicar que l'Ajuntament de Morella intenta coordinar amb la Diputació de Castelló la cessió de maquinària per reparar camins rurals, que es realitza durant onze dies a l'any. No obstant això, aquest any només ho ha fet durant dos dies, ja que la resta la va destinar a la reparació de la pista que va a Saltapins. El Consell Agrari també va servir per coordinar les pròximes accions dins del Pla Municipal de Camins Rurals, que es realitzaran amb la nova maquinària que ha adquirit el consistori i que se centraran en la neteja de cunetes. Cal recordar que en els últims anys s'ha avançat de forma substancial en l'estat dels camins rurals, especialment a través dels projectes de la Mancomunitat de la Taula del Sénia.

Subir