elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Medi Ambient proposa que els col·legis apadrinen un enclavament natural i treballen la seua repoblació

Medi Ambient proposa que els col·legis apadrinen un enclavament natural i treballen la seua repoblació

  Amb motiu del Dia de l'Arbre de la Comunitat Valenciana, la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha plantejat una nova proposta mediambiental per a futures edicions. Inclou l'apadrinament per part dels centres escolars d'un determinat enclavament natural del seu municipi i que es responsabilitzen de la repoblació i de les seues posteriors cures, sempre sota la supervisió dels tècnics i agents mediambientals.

  El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha participat avui en la celebració de l'efemèride i ha explicat que "aquest nou programa pretén impulsar no solament la plantació d'arbres i arbustos, sinó també el seu seguiment amb la finalitat d'ampliar les possibilitats d'èxit de les repoblacions realitzades".

  "Un projecte d'aquest tipus", afig Julià Álvaro, "resulta més enriquidor perquè permet a l'alumnat tenir una visió més integral, més enllà del simple fet de plantar un arbre". Per a açò, serà necessari actualitzar l'ordre de 1995, per la qual es regulava el lliurament gratuït de plantes a col·legis, instituts, entitats sense ànim de lucre, ajuntaments i particulars per a les plantacions del Dia de l'Arbre. Únicament s'establia la necessitat de comptar amb el permís dels propietaris dels llocs en què es realitzen les plantacions i l'obligació d'assessorar-se dels agents forestals de la zona i tècnics forestals de la Conselleria d'Agricultura i Medi ambient en la forma d'executar les plantacions.

  El secretari autonòmic subratlla que les noves propostes "s'estan treballant conjuntament amb la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, amb l'objectiu clar de desenvolupar projectes i accions concretes destinades a sensibilitzar, educar i actuar per a la sostenibilitat i el respecte al mitjà natural des de l'àmbit educatiu valencià".

  Amb la finalitat de conscienciar i integrar a la societat valenciana en la política forestal del Consell, es va declarar oficialment, l'any 1990, el dia 31 de gener com el Dia de l'Arbre de la Comunitat Valenciana. El secretari autonòmic ha destacat que des de l'actual Conselleria d'Agricultura i Medi ambient es vol "fer un pas més en el foment de la potencialitat educativa i de sensibilització que té el fet de plantar un arbre".

  "Concretament, pretenem associar aquesta celebració a projectes amb més contingut i recorregut tractant que les entitats sol·licitants puguen treballar al llarg de l'any tant les diferents problemàtiques associades a les nostres muntanyes, com les possibilitats de millora dels nostres sistemes forestals, entre les quals es troba la plantació no solament d'arbres, sinó també d'espècies arbustives i el seu seguiment amb cures i regs, la qual cosa amplia les possibilitats d'èxit de les repoblacions dutes a terme per aquestes entitats", ha apuntat Álvaro.

  Celebracions

  Julià Álvaro ha participat avui en la celebració del Dia de l'Arbre que ha organitzat el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) en la seua seu de l'Alqueria dels Frares, a Sagunt. En l'acte han participat un centenar de persones. Ha inclòs la projecció d'un audiovisual de cinc minuts sobre la importància dels arbres, una visita guiada pels jardins del CEACV parar a conèixer el seu patrimoni i la diversitat arbòria.

  També s'han realitzat tallers infantils sobre els arbres, amb identificació i recol·lecció de fulles i fruits, observació de llavors amb la lupa binocular, la realització d'un marcapàgies amb llavors, així com la col·locació de caixes niu en els arbres per a les aus insectívores. Posteriorment, ha tingut lloc la plantació de prop de 40 arbres i arbustos en una zona situada en els terrenys de l'Alquería.

  A més, la Conselleria d'Agricultura i Medi ambient ha organitzat per a la setmana que ve diferents actes commemoratius amb escolars en els municipis de Soneja, Agullent i Salines i en alguns dels nostres parc naturals.

  Subir