22 de octubre de 2020 22/10/20

Tot a punt per al 4t Curs de Direcció de Banda a les Alqueries

  • José Rafael Pasqual i Tony scholl serán els mestres responsables

La 4a edició del Curs de Direcció de Banda a les Alqueries tindrà lloc els propers 16, 17, 18 i 19 de setembre. En aquesta ocasió els mestres responsables seran l’alacantí José Rafael Pasqual Vilaplana i l’alemany Tony Scholl. Ambdós, directors de reconegut prestigi que han participat dirigint importants projectes de bandes i orquestres simfòniques arreu del món.

Pasqual Vilaplana ha dirigit diferents agrupacions a Argentina, Àustria, Bèlgica, Suïssa i Eslovènia, entre altres. A més a més ha estat guardonat amb la Batuta d'Or a Kerkrade (Holanda), Batuta del Mtro Tomàs a l'Havana (Cuba) i la Baton of Honor a Birmingham (Anglaterra). Actualment és director artístic de la Banda Municipal de Bilbao, director de l’Orquestra de Vents Filharmonia i principal director convidat de la Banda Simfònica Portuguesa i de l’Orquestra Simfònica UCAM de Múrcia, compaginant-ho tot amb cursos tant a Espanya com a l'estranger.

Tony Scholl ha desenvolupat les seues habilitats de conducció i coneixements amb diferents orquestres com el Concert Ochestera de l’exèrcit romanès a Bucarest, l’orquestra Gran Ducal de les Forces Armades a Luxemburg, Filharmonia Sudecka a Polònia i l’Orquestra Burgwacht de la República Txeca. Actualment és professor de Direcció de Banda a l’Escola Superior de Música de Mannheim, director principal i director artístic de la Jura de la Joventut de Bandes de Música al ASM i el Vent Filharmònica de Baden-Württemberg, que va fundar en 2012. Així mateix, té més de 30 CDs al seu nom amb música de tots els estils, el que reflecteix la seva experiència.

Són molts i interessants els objectius que es persegueixen en aquest curs de direcció, entre els que s'assenyalen: conèixer la figura del director d’orquestra i la seua funció en la interpretació musical, aprofundir en la formació dels directors de banda tant en l’àmbit tècnic com pedagògic per  un millor desenvolupament en la seua tasca davant les formacions amateurs. Estudiar les diferents escoles de direcció de banda existents a distints països i que van lligades a les peculiaritats de les bandes de cada lloc. Aprendre la història del repertori original per a banda i de la seua utilització sociocultural als nostres pobles, conèixer l’ús de la banda en la cultura musical contemporània i estudiar diferents tècniques d’orquestració aplicades al món de les bandes de música des d’un punt de vista didàctic i pràctic.

Un total de vuit alumnes vinguts de diferents parts d'Espanya tindran l’oportunitat de compartir i ampliar coneixements sobre el món de la direcció de banda i assolir els objectius abans relacionats. Conceptes com la tècnica, l'anàlisi de les partitures, el plantejament dels assaigs amb la banda, o simplement la correcció i aplicació d'un bon gest en el moment de dirigir, seran treballats durant les classes i aplicats directament als assajos que realitzaran aquests alumnes amb la Unió Musical Alqueriense (UMA), que serà la banda de pràctiques del curs.

A banda dels alumnes actius, hi cap la possibilitat de formar part del curs com a alumne oient, podent apuntar-se fins al dia 11 de setembre.

El 4t Curs de Direcció de Banda finalitzarà el dissabte 19 de setembre a les 20.00 hores amb un Concert de Cloenda al Teatre Payà de Borriana, on els alumnes i professors dirigiran a la Unió Musical Alqueriense i tindran l’oportunitat de mostrar tots els coneixements assolits durant la masterclass de direcció. L’entrada serà gratuïta.

 

 

Subir