27 de febrero de 2021 27/2/21

“Setmana de les persones sense llar” a Gandia

“Setmana de les persones sense llar” a Gandia - (foto 1)

  Des de gener fins a octubre de 2016 el Centre d'Atenció Integral Sant Francesc de Borja de Gandia, gestionat per Cáritas, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Gandia, ha atès 290 persones. S'hi han facilitat 5.525 desdejunis, 6.754 dinars, 5.382 berenars i 4.120 sopars. El servei de dutxa l'han utilitzat 5.557 persones. 920 el de bugaderia, 404 el de roba, etc... Xifres facilitades aquest matí pel director de Cáritas Gandia, Eduardo Mahiques, que demostren que a la nostra ciutat, tot i que la xifra millora a poc a poc, encara hi ha persones que pateixen o han patit el drama de viure sense sostre, al carrer.

  És per aquesta raó, visualitzar la situació i conscienciar la població, que la ONG llança des de fa 24 anys a tot l'estat la campanya "Setmana de les persones sense llar" i que a Gandia compta amb la col·laboració de la regidoria de Responsabilitat Social, dirigida per l'edil Nahuel González. Precisament, tant l'Ajuntament com la Generalitat han ampliat el conveni de col·laboració amb el CAI i la "situació econòmica a hores d'ara és òptima mínima", en paraules de Mahiques. González ha explicat que "cal empoderar eixes persones perquè puguen canviar la seua situació. I en aquest sentit s'estan desenvolupant diversos programes per reinsertar-les en la societat".

  El director de Cáritas ha insistit en què cal visibilitat aquestes persones. "No etiquetem ni aïllem, sinó que cal treballar des de la transversalitat amb totes les persones excloses i sensibilitzar la societat. Entre el col·lectiu jove, malauradament va augmentar cada vegada més el nombre de persones sense sostre. En general, la majoria, un 90%, són homes. Però les dones són més vulnerables i cal una acció específica cap a elles".

  Activitats
  Amb aquest doble objectiu, visibilitzar i conscienciar, Cáritas i Ajuntament, amb la col·laboració també de voluntaris, usuaris del CAI mateix, el Consell dels Joves de Gandia i alumnat de l'IES Tirant lo Blanc, han organitzat tota una sèrie d'activitats durant la setmana que s'inicien dimecres quan es posaran en molts bancs dels parcs de la ciutat cartells convidant la ciutadania a assistir-hi a la concentració i lectura de manifest que es farà dijous, a les 12 hores, a les portes de l'Ajuntament de Gandia. S'hi representaran tres escenes d'accions diàries de les persones sense llar. Tot seguit, l'alcaldessa, la vicealcaldessa, el regidor de Gestió Responsable del Territori i el representants dels grups municipals desplegaran una pancarta al balcó de l'edifici consistorial. L'acció es repetirà al carrer Duc Carles de Borja, seu de Cáritas de Gandia, i al Casal Jove, enfront del CAI.

  Divendres tindrà lloc una jornada de portes obertes al CAI, a la qual s'ha convidat la ciutadania, "perquè allò que no és visible no es pot contar".

  Finalment, dissabte voluntaris, associacions i usuaris del CAI assistiran a la gran batukada organitzada a la ciutat de València.

  Subir