elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

S’estrena Confessions de l’Auir, un documental sobre el conflicte que ha envoltat aquest espai únic

S’estrena Confessions de l’Auir, un documental sobre el conflicte que ha envoltat aquest espai únic
    MÁS FOTOS
    S’estrena Confessions de l’Auir, un documental sobre el conflicte que ha envoltat aquest espai únic - (foto 2)
    S’estrena Confessions de l’Auir, un documental sobre el conflicte que ha envoltat aquest espai únic - (foto 3)
    S’estrena Confessions de l’Auir, un documental sobre el conflicte que ha envoltat aquest espai únic - (foto 4)

    S’estrena a Gandia la pel·lícula documental ‘Confessions de l’Auir’. Un treball que fa una radiografia exacta de la lluita que hi ha hagut entre la construcció i la conservació d’aquest espai únic. Signen aquest treball Pepe Llorens, Óscar Grifoll i més d’una desena de professionals i artistes que han aportat de forma altruista la seua faena a aquest documental perquè veja la llum. La projecció es farà al Teatre Serrano el divendres 9 de gener a les 19.00h de la vesprada. Aquest treball es presenta com una part viva de la història de la ciutat de Gandia que ha viscut recentment la polèmica entre conservar o destruir la platja de l’Auir. 'Confessions de l'Auir' aborda el passat, present i futur d’un paratge singular que sempre ha estat en perill d' extinció. Mitjantçant l’opinió de més de 50 entrevistats es dibuixa tot l’univers que envolta la platja de l’Auir, des de la part de la biodiversitat i el model turístic fins als aspectes polítics i de legislació.

    El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, ha definit així el documental “aquesta és una creació de gent de Gandia. Han posat damunt la taula un tema polèmic, hi havia que mirar totes les posicions i després tractar de créixer en la posada en comú i és el que presentem en aquest documental. Aquest treball és de moltes persones que opinen sobre la platja de l’Auir que ha estat amenaçada i apunt de desaparèixer. Recull un moment molt important en la història de Gandia i ens dona una gran lliçó a tots, i es què tot s’ha de posar en comú i s’ha de debatre i que les coses no s’han de fer sense escoltar i preguntar als experts i al poble. Aquest és un producte neutre i clarament no manipulat que pretén posar damunt al taula un tema que ha sigut molt complex”.

    El documental tracta de definir un espai únic i ben escàs a tot el litoral valencià que ha patit un excés de construcció. Segons el seu director, Pepe Llorens, el títol del mateix respon a que “les més de 50 entrevistes que hem fet han sigut com una confessió dels entrevistats, els quals cadascú ens ha contat la seua veritat i mitjançant totes aquestes veritats hem exposat tots els punts de vista sobre aquest assumpte. Hem treballat per mantenir-nos al marge de totes les veritats per tal que el treball siga el més plural possible. Joan Sapena ens va donar la idea del ‘confessionari’ i a partir d’això hem anat elaborant tot el documental. Al final hem arribat a la conclusió que hem de viure amb una relació directa amb l’entorn i qui no entengui que ha de ser així no està en la realitat”.

    Totes les parts implicades al voltant de la platja de l’Auir tenen veu al documental. Així s’ha entrevistat a polítics, periodistes, biòlegs, científics i també als protagonistes claus en tot el conflicte com son els propietaris dels terrenys. Han sigut dos anys de treball al llarg dels quals s’han hagut de sortejar molts obstacles. El treball s’ha anat adaptant a l’actualitat. Va nàixer abans de la presentació del concurs d’idees per a construir en la platja de l’Auir que va plantejar el govern del Partit Popular, va viure de primera mà el moviment social, sense precedents, que va nàixer a Gandia per salvar el paratge i després tots els canvis de govern a nivell autonòmic i municipal que finalment han fet possible la protecció real d’aquest espai únic.

    Tot aquest procés l’ha explicat el guionista, Òscar Grifoll, assegurant que “hem hagut de fer front a diversos reptes ja que no només és un tema medi ambiental sinó que és una qüestió política, turística, social i legislativa. Ha sigut una faena molt complexa i amb moltes dificultats però hem aconseguit el que preteníem. Al documental contem coses que no s’havien contat mai i per això el dia de l’estrena hi haurà moltes sorpreses, que ara no podem desvelar i convidem a tots a vindre a l’estrena per descobrir-les”.

    El documental ‘Confessions de l’Auir’ emprèn ara un cicle tan difícil com apassionant per als seus autors. Tenen previst al llarg del pròxim any presentar el seua treball a diversos festivals i concursos. En acabar aquest període publicaran el documental a Internet, de forma altruista o comercial, per a què tot el món puga veure’l.

    D’altra banda, sobre la situació actual i futur immediat de la protegida Platja de l’Auir, el regidor del Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas ha assegurat que “estem parlant contínuament amb el Ministeri de Medi Ambient i tenim una reunió pendent amb la Direcció General de Costes perquè ells comparen un tros de més de 100 metres, dels més de 2 quilòmetres que té la platja, a més, està el domini públic de la platja i el riu, i volem ajuntar tota aquesta superfície pública per tal de declarar un paratge natural protegit a l’Auir. Volem fer un pas per davant de la Generalitat que treballa en convertit el sòl urbanitzable en no urbanitzable, estem en un any de moratòria, però volem anar fent passos per aconseguir declarar una figura de protecció”. S’espera que tot aquest procés es produïsca en un període de temps màxim d’any i mig.

    Subir