elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Es presenta la Gandia Pride, Orgull Gandia: “La Festa de la Diversitat”

Es presenta la Gandia Pride, Orgull Gandia: “La Festa de la Diversitat”

  La vicealcaldessa i regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Lorena Milvaques i els representants de CLGS, Independence Gay Asociación i el Consell dels Joves de Gandia, han comparegut aquest matí per anunciar al celebració a la nostra ciutat de la Gandia Pride, Orgull Gandia, sota el lema “La Festa de la Diversitat”.

  El 28 de juny, és el Dia Internacional de l’Orgull de la Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere i en moltes ciutats d’arreu del món es reivindiquen els drets, la dignitat i la igualtat per a lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals. Malgrat els avanços en els darrers temps, encara hi ha moltíssims casos de discriminació, violència, abusos i prejudicis per a les persones que estimen o gaudeixen de la seua sexualitat fora del que s’entén com a marc heteronormatiu. “Hem de ser conscients que la LGTBIfòbia també està molt present amb bromes, prejudicis, exclusions, foment de l’heteronormalitat o violència i agressions. Ambients poc segurs o respectuosos amb les persones LGTBI”. Per aquesta raó, Milvaques aposta perquè possibilitem les afectivitats, les sexualitats, les identitats i les expressions no heteronormatives per tal de mostrar referents positius als als nostres fills i adolescents, perquè els uns i els atres podem gaudir de la nostra sexualitat de manera lliure i segura. Cal també saber acompanyar a aquelles persones que exploren la seua sexualitat o afectivitat sense conduir-los cap a la norma heterosexual. “Per això no pararem de treballar per ser referent de ciutat oberta, inclusiva i diversa. I eixe el camí, de la mà, com a administració, dels col·lectius que també defensen els drets i les llibertats LGTBI”.

  Actes institucionals
  Així, entre els actes programats destaquen dos fites que donen inici i cloenda a la Gandia Pride, Orgull Gandia. D’una banda, la tradicional penjada de la bandera de l’arc de sant Martí a la façana de l’Ajuntament i la lectura d’un manifest, el dia 28 de juny, a les 12 hores. Però també s’incorporen importants novetats, com els passos de vianants pintants amb l’arc de sant Martí (Ajuntament, Escola Pia, Centre Social Marcel·lí Pérez del Grau) o l’acte d’enllumenat de la façana de l’Ajuntament de Gandia amb els colors de l’arc de sant Martí.

  D’altra banda, el 30 de juliol, com a colofó a la Gandia Pride, Orgull Gandia hi haurà la I Marxa Cívica Orgull LGTBI Gandia, que partirà de la primera línia de la platja (Passeig Marítim Neptú, 62) i conclourà amb la lectura d’un manifest a la plaça del Club Nàutic.

  Actes dels col·lectius
  Des del CLGS Safor s’ha programat cine, amb la projecció de Pridre (28 de juny) dins el Cine Pot, contacontes per ls diversitat (els dilluns de juliol, a l’escenari del Vívela de la façana marítima), una exposició itinerant de visibilitat lèsbica de LAMBDA, es recupera la Gala de lliuament dels Premis Auir (13 de juliol), així com la Gandia Beach Pride (sopar i festival musical) després de quatre anys sense realitzar-se. Tindrà lloc el 22 i el 23 de maig a la plaça de la Marina.

  Una programació variada i diversa que fan que l’Orgull de Gandia siga el més complet, comparat amb altres ciutats, segons el president de CLGS Safor, Javier Argento, qui ha recordat que el 28 de Juny, Dia de l’Orgull LGTBI, “tornarem a afrontar novament els comentaris d’algunes persones preguntant-se per què no es celebra un dia de l’orgull hetero. Celebrem el Dia de l’Orgull LGTBI per tots eixos comentaris, perquè tenim dret a visibilitzar-nos les lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals... Perquè eixa heteronormalitat és la que ens marca. A cap persona heterosexual se li qüestiona el fet d’amar. Però nosaltres, en canvi, si anem de la mà pel carrer amb la nostra parella se’ns insulta. El dia que escolte insults cap als heterosexuals per aquestes raons, celebrarem l’orgull per les persones que estan estigmatitzades com nosaltres”.

  Des d’Independence Gay Asociación (els representants no hi han pogut assistir a la roda de premsa per raons laborals) s’ha programat també una exposició dels Premis Harvey Milk de fotografia (que es podrà visitar al CC La Vital i el Teatre Serrano) Participaran també a una edició especial LGTBI del Cortoons (el 8 de juliol, a la Marquesa) amb la projecció de curtmetratges dels premis Harvey Milk. I el seu acte més destacat serà la Color Beach Festival, el 9 de juliol, a la platja de Gandia, la qual inclou una exhibició de Rugby i la Gandia Color Road o cursa popular de colors.

  La quarta entitat organitzadora és el Consell dels Joves de Gandia. El seu president, Hèctor Bofí, considera històrica la Gandia Pride, Orgull Gandia, entre altres raons perquè s’ha aconseguit tancar una programació conjunta amb els dos col·lectius LGTBI de la ciutat. “Queda molt a fer, però aquest és un primer pas. Hi ha hagut un contacte constant entre l’Ajuntament i les associacions i s’ha d’avançar en aquesta línia. Pensem que la programació està molt treballada i és la més forta del nostre país, tot i les dificultats econòmiques de l’Ajuntament i els col·lectius. Cal agrair a CLGS i IG l’esforç”.

  Finalment, la regidora de Més Gandia ha recordat que l’objectiu de l’Ajuntament és, citant unes paraules de l’Alcalde de València, Joan Ribó: “Donar visibilitat a la diversitat a la nostra ciutat, a les diferents orientacions sexuals i identitats de gènere. Tot això des de la premissa del respecte i la convivència com a valors que sustenten la normalitat ciutadana, i el compromís amb la defensa de la llibertat”.

  Subir