elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Gandia acull el primer simposi sobre la plaga del mosquit tigre

Gandia acull el primer simposi sobre la plaga del mosquit tigre

    La ciutat de Gandia celebra el primer Simposi de Plagues Vectorials per a tractar amb profunditat la problemàtica del mosquit tigre i la mosca negra. El 4 de febrer a la Casa de Cultura es donaran cita un important i nodrit grup d’experts en la matèria. Abordaran la implantació d’aquestes noves plagues al nostre territori, les conseqüències i efectes, els plans d’actuació i també el moment actual, en què es presenta una nova amenaça a nivell mundial, com és l’aparició del virus Zika a alguns països d’Amèrica del sud, que transmet el mosquit Aedes Aegypti .

    Aquest matí s’ha presentat la programació d’aquesta important conferència organitzada per CTL i en la que ha col·laborat l’Ajuntament de Gandia conscient de la importància d’aquesta temàtica per a tota la societat.
    Segons Xavier Ródenas, regidor de Gestió Responsable del Territori, “la lluita contra el mosquit tigre, aquest estiu, va ser una prioritat per a aquest Ajuntament. Vam respondre de forma contundent i intensa, no hem deixat de treballar en aquest assumpte i estem convençuts que encara podem fer més, per això ens hem bolcat en la proposta de CTL d’organitzar aquest simposi que és una gran idea. El canvi climàtic és evident, les plagues i les temperatures d’aquest hivern són una mostra dels seus efectes. Nosaltres no deixem de treballar en aquest assumpte i de fet ja estem preparant el pla d’actuacions per a la temporada que ve”.

    La plaga del mosquit tigre va afectar de forma generalitzada el nostre territori, causant moltes molèsties i també molta preocupació entre la població. El mosquit tigre és una espècie molt molesta per la seua agressivitat i pels seus hàbits diürns. Suposa un problema de salut pública perquè és transmissor de malalties tropicals com el Dengue i Chikungunya. Conscients d’aquesta problemàtica, Liduvina Gil, regidora Sanitat Pública, ha recordat el pla d’actuació de l’Ajuntament “hem treballat per minimitzar els riscos per a la salut de les persones i disminuir l’impacte en el medi ambient. La nostra acció inclou la prevenció de l’aparició de plagues amb un pla de vigilància i inspeccions continues de les zones que puguen ser focus d’infecció. Un pla d’actuació que s’adapta a les circumstàncies i permet un seguiment fins que el problema està controlat i un pla d’informació a la ciutadania donat que no sols ajuden a conèixer el problema sinó que són claus, amb comportaments cívics, per tal de prevenir les plagues”.

    Per part dels organitzadors, el director gerent CTL, Joaquín Bernabeu, ha afirmat que “el problema del mosquit tigre anem a tindre’l tots els anys, perquè som un hàbitat ideal per a ell. Així que el nostre treball és controlar però també divulgar com fer front a aquesta plaga. Amb aquest simposi anem a donar un primer pas molt important per tal de ser capdavanters en el tractament de les noves plagues emergents. Vindran experts amb renom a nivell estatal i també internacional. Nosaltres exposarem el treball fet a Gandia com a model i exemple de com vam actuar i tot el que hem preparat per a l’estiu que ve. Compartirem experiències i també noves tècniques en la lluita contra les plagues. Evidentment, en el moment en què estem també haurem de parlar del virus Zika”.

    Així el dia 4 de febrer, el Simposi Plagues Vectorials serà inaugurat, a la Casa de Cultura, per l’alcaldessa de la ciutat, Diana Morant, acompanyada de la Directora de Salut Pública de la Conselleria e Sanitat, Ana García. Es faran 4 conferències, una taula redona d’experts i s’exposarà el model d’actuació municipal de Gandia. Participaran 11 experts en la matèria, entre els que cal destacar la presència de Roger Eritja, descobridor del mosquit tigre a la península, i de Javier Lucientes, una de les màximes autoritats en aquest assumpte. Els experts abordaran les plagues del mosquit tigre i la mosca negra, quines malalties transmeten, les noves tècniques per combatre les plagues i com gestionar aquesta lluita.

    Subir