elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Gandia fa balanç en la lluita contra la plaga del mosquit tigre

Gandia fa balanç en la lluita contra la plaga del mosquit tigre
    MÁS FOTOS
    Gandia fa balanç en la lluita contra la plaga del mosquit tigre - (foto 2)
    Gandia fa balanç en la lluita contra la plaga del mosquit tigre - (foto 3)

    Hui s’ha fet balanç de totes les actuacions que l’Ajuntament de Gandia a dut a terme per combatre el mosquit tigre. Així cal destacar que s’han atès 321 denúncies ciutadanes. La resposta ha sigut la posada en marxa de dos tipus de tractaments. Un de larvicides, que s’ha aplicat als desguassos públics i a un àrea de 200 metres al voltant dels focus detectats. Un altre tractament ha sigut d’adulticides, que s’ha realitzat a les zones enjardinades i als parcs públics. També s’han col.locat 50 trampes de captura en diferents localitzacions, 22 trampes han sigut per a insectes adults i 28 d’oviposició.

    Per fer front a aquesta problemàtica l’Ajuntament de Gandia va posar en marxa un dispositiu especial en el qual han treballat les regidories de Gestió del Territori, Sanitat Pública i Serveis bàsics, junt l’empresa encarregada del control de plagues CTL. En aquest sentit, Xavier Ródenas, regidor Gestió Responsable del Territori, ha fet el següent balanç “hem coordinat una situació singular i d’emergència aquest estiu, i hem sabut donar una resposta coordinada. Tot i la resposta de l’Ajuntament som conscients que la plaga del mosquit tigre ha sigut molt molesta i ha generat molt malestar entre la ciutadania i vull agrair la paciència dels veïns. Realment ha sigut un via crucis. Cada dia hem rebut queixes i cada dia hem fet reunions i hem rebut informes tècnics de l’empresa controladora de plagues amb totes les actuacions que es feien. Hem de dir que s’ha actuat de forma contundent. Som el municipi que més actuacions ha fet a la Comunitat Valenciana contra el mosquit tigre”.

    Les campanyes divulgatives per als veïns han sigut una de les grans prioritats per a l’Ajuntament. En aquest sentit, cal destacar que s’han publicat un total de 8.000 díptics explicatius que s’han repartit per tota la ciutat. També s’han realitzat xerrades divulgatives en 9 barris de Gandia. Totes elles han sigut un èxit de públic, perquè ha acudit molta gent, i una eina eficaç contra el mosquit, perquè s’han donat als veïns consells i instruccions pràctiques per evitar la propagació de l’insecte. A més, s’han dut a terme diferents campanyes informatives a la radio, a la televisió i mitjançant les xarxes socials.

    Sobre aquest aspecte Miguel Ángel Picornell, regidor de Serveis Bàsics, ha volgut dir que “som un dels primers Ajuntaments de tot Espanya que va prendre consciència del problema. Com a mostra al juliol vam fer una primera xerrada amb la màxima autoritat sobre aquest tema a tot Espanya que és Javier Lucientes, Cap de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Saragossa, que treballa per al Ministeri de Sanitat en aquest assumpte. En aquell moment ignoràvem que el mosquit tigre anava a ser el gran protagonista de l’estiu i ara ja podem dir que estem mol satisfets de la resposta que hem donat”.

    Miguel Angel Picornell també ha volgut aclarir dos aspectes importants sobre aquesta plaga “a Gandia no s’ha detectat cap cas de persona infectada de malaltia tropical per culpa del mosquit tigre. Hem patit una autèntica plaga i he de dir que el mosquit tigre ha vingut per a quedar-se. Vull insistir per als qui diuen que quan passava l’avioneta estes coses no passaven que l’avioneta ho mata tot el bo i el roí. A més, des que formem part de la Unió Europea, hem de complir i ser respectuosos amb el Medi Ambient. Aquesta plaga és una qüestió que va més enllà de l’àmbit municipal i creiem que s’ha de treballar també a nivell de Diputació i Generalitat”.

    Degut a l’experiència adquirida per l’equip que ha coordinat el dispositiu especial contra el mosquit tigre, el regidor Xavier Ródenas, ha anunciat que “estem preparant per al pròxim mes de febrer un Congrés Estatal sobre el Mosquit Tigre, per compartir experiències amb altres localitats afectades i també per mostrar tot el que hem aconseguit nosaltres en la lluita contra la plaga”.

    Al Congrés està previst que estiguen convidats diferents professors de la Universitat de Saragossa i de Barcelona que ara mateix són els qui treballen en aquest problema a tot el territori. També es preveu que estiga present el descobridor del mosquit a Espanya, el primer investigador que va alertar sobre l’entrada d’aquesta plaga a través dels carregaments d’importacions que venien d’Àsia.

    A les portes de l’hivern i amb els primers dies de fred podem dir que el mosquit tigre ha donat un respir. No obstant, l’Ajuntament de Gandia, continua treballant en la revisió de tot el que s’ha fet el passat estiu i en la pròxima campanya del mosquit tigre que es posarà en marxa quan comence la calor.

    Subir