elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El Govern de Gandia aportarà “responsabilitat, trellat i valentia” per a solucionar el problema del deute

El Govern de Gandia aportarà “responsabilitat, trellat i valentia” per a solucionar el problema del deute
    MÁS FOTOS
    El Govern de Gandia aportarà “responsabilitat, trellat i valentia” per a solucionar el problema del deute - (foto 2)

    L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant i portaveu de Més Gandia, Lorena Milvaques han donat a conèixer els detalls de la reunió que es va celebrar ahir a Madrid al Ministeri d’Hisenda i on es va parlar de la greu situació econòmica de l’Ajuntament de Gandia i les mesures a adoptar per tant de pal•liar el delicat moment que passen les arques municipals.

    A la reunió van acudir, a més de les dues autoritats municipals, el Secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, la Secretària General del Ministeri, Rosana Navarro, i el Subdirector General d'Estudis i Finançament d'Administracions Locals, Gabriel Hurtado. Com a representació municipal també estaven el Cap de Servei de Control Pressupostari i l’Interventor Municipal.

    Precisament aquest últim va ser l’encarregat d’exposar amb xifres i documents la diagnosi real de l’economia de l’Ajuntament, una conjuntura que, segons ha explicat Diana Morant, era de sobra coneguda pel mateix Ministeri que no va expressar cap sorpresa en escoltar-la.

    L’alcaldessa, que va destacar la predisposició, la bona actitud i la voluntat de trobar solucions per part del ministeri, va explicar les dades més rellevants d’aquest informe de l’interventor municipal.

    Aquestes dades reflecteixen per exemple un dèficit del remanent de tresoreria a data del 31 de desembre de 2014, de 31’4 milions d’euros, al que cal sumar factures no comptabilitzades al pressupost per valor de 13,2 milions d’euros.

    D’altra banda, el deute a proveïdors de l’Ajuntament –amb factures reconegudes i pendents de pagament- ascendeix a 30,7 milions d’euros, al que cal sumar 24 milions d’euros més de factures pendents. Per tant, el deute a proveïdors sense comptar les factures de l’empresa pública IPG, puja a més de 54 milions d’euros.

    Entre les entitats amb qui l’ajuntament acumula un important deute es troba el Consorci de Bombers (2 milions d’euros), el consorci de Residus (160.000 euros), FCC (12,7 milions d’euros), la protectora d’animals (200.000 euros), la contrata de Parcs i jardins (3,5 milions d’euros), Iberdrola (que inclús ha fet un avís de tallar la llum de l’Ajuntament el 15 de juliol) o Acciona (2’7 milions d’euros). Amb aquesta última empresa es dóna la sorprenent circumstància del fet que va ser el govern del Partit Popular que la va contractar a l’agost de 2013 i no li va pagar res en tot aquest temps, ni en concepte de manteniment de Parc i jardins ni en la neteja de les instal•lacions municipals.

    Pel que fa als deutes als bancs, la xifra se situa en 191,7 milions per part de l’Ajuntament i 55,9 milions per part de l’empresa pública. És dir un total de 247,6 milions d’euros. Sumant totes aquestes dades el deute total estimat, sense comptar dades que es desconeixen d’IPG com el deute a proveïdor de aquesta empresa pública, ascendeix a vora 301 milions d’euros.

    Finalment Diana Morant es va referir a l’informe de morositat que indica que, de mitjana, l’Ajuntament tarda 320 a pagar a proveïdors: “Aquest fet és més greu encara si tenim en compte que al senyor Torró li han posat dues vegades el comptador a zero amb dos plans de pagament a proveïdors. L'endemà, d'aprovar aquests plans va deixar de pagar-los”.

    La socialista es va lamentar de la “motxilla” tan gran que hi haurà de portar el nou govern, pel fet que el govern del Partit Popular es gastava el que no tenia en festes i saraos. No obstant això va llençar un missatge esperançador a la ciutadania perquè “des del nou govern municipal es ficarà tota l’energia i responsabilitat necessària per a solucionar la difícil situació”.

    En la mateixa línia es va expressar la portaveu de Més Gandia, Lorena Milvaques, qui va recordar les paraules del mateix secretari d’Estat Secretari d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, quan va dir a la reunió que no “es pot gastar el que no es té en festes”, com va fer el Govern de Gandia.

    Milvaques va parlar de la “irresponsabilitat absoluta del Govern del Partit Popular als seus quatre anys de govern perquè no va fer res quan era perfectament coneixidor de la situació” i que per la seua falta de trellat ara ho pagarà molta gent que no ho mereix.

    No obstant això, la portaveu de Més Gandia, va explicar que“tot té una eixida si es treballa amb responsabilitat i trellat i que aquest govern ho farà tenint en compte el que és més important, les persones i tots els ciutadans de Gandia”.
    Plans específics per a Gandia

    Morant ha explicat que els departaments tècnics del Ministeri i l’ajuntament treballaran amb una col•laboració molt estreta per establir les passes a seguir per a sortir d’aquesta situació d’emergència: “El primer que farem serà presentar, que encara som a temps, un pla d’ajust sensat i realista que puga ser acceptat pel Ministeri. Després ens acollirem a un pla d’ordenació i renegociació del deute, i en setembre, a un nou pla de pagament a proveïdors. Finalment es dissenyarà un document específic i excepcional per a Gandia, similar al que s’ha creat en una desena de ciutats espanyoles més que tenien una situació tan delicada com la nostra”.

    Tant Morant com Milvaques van expressar la seua voluntat de treballar amb trellat i responsabilitat per salvar la situació. “Assumim la responsabilitat i farem front a tot aquest deute. No anem a retraure res a ningú, sinó que farem el que calga per a solucionar-ho”, ha assegurat Milvaques.

    En aquest sentit, com diu l’alcaldessa, “serà necessari 'apretar-se el cinturó' i nosaltres serem els primers a fer-ho. Serà inevitable que els ciutadans també facen esforços, sense tindre cap responsabilitat, però procurarem que siguen els mínims possibles, perquè tant el PSPV com Més Gandia, que ara estem al Govern, tenim ben clar i així ho hem defensat sempre que el primer són les persones”.

    “Potser caldrà prendre mesures impopulars com que no es puguen finançar la revetlla d’un barri, no es faça una cavalcada, que no es paguen els bous o que no es facen concerts que no es paguen per ells mateixos, però sempre prendrem les mesures oportunes amb responsabilitat, trellat i sensibilitat”.

    Morant hi ha conclòs que sempre que s’haja de fer el sacrifici de llevar una partida determinada, es tractarà que hi haja una contrapartida d’una altra administració que puga assumir un determinat servei o puga donar una ajuda, com ara la Generalitat Valenciana. “Farem el que calga, però el primer en què pensarem en tot moment serà en el ciutadà. Els esforços que es facen revertiran en tots, no com passava abans que només uns quants se n’aprofitaven mentre hi patien molts”.

    Subir