elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Més Gandia presenta les 10 prioritats per fer de Gandia una Fàbrica de la Cultura

Més Gandia presenta les 10 prioritats per fer de Gandia una Fàbrica de la Cultura

    La candidatura Més Gandia, l'alternativa política que engloba Compromís, Esquerra Unida, Esquerra Republicana i independents de l'Assemblea Més Gandia i col·lectius socials de la ciutat ha presentat aquesta setmana les 10 prioritats de la formació en matèria de cultura.

    La candidata a l'alcaldia, Lorena Milvaques, acompanyada de diferents membres de la candidatura, com ara, Alícia Izquierdo, Vicent Terol, Àngels Durà o Irene Perales, ha destacat el paper de Gandia com a motor de la Cultura i com a generador d'iniciatives: “Gandia són els veïns i veïnes, les associacions, les empreses, les institucions i l’administració; Gandia és també la gent que ens acompanya una part de l’any, o una part de la seua vida. Per això, Gandia, fàbrica de cultura vol convertir-se en un projecte en què la ciutadania siga part activa i creadora de cultura i no solament consumidora de les activitats que des de les institucions es programen al llarg de l’any”.

    Per a Milvaques “aquesta manera de repensar el marc cultural afavorirà l’intercanvi de col·lectius teatrals, escriptors, músics, artistes i altres agrupacions preocupades i ocupades per crear espais on la creació i la creativitat siguen el nucli i l’eix de les seues activitats”.

    L'àrea de Gandia, fàbrica de la Cultura està organitzada en sis parts: Gandia i la formació; Gandia i la creació; Gandia i l’esport; Gandia i la política lingüística; Gandia i els clàssics; i Gandia i la comunicació.

    L'encarregada d'explicar les 10 propostes en matèria cultural ha sigut la número 4 de la Candidatura i activista Cultural, Alicia Izquierdo, qui ha assenyalat que aquesta iniciativa cultural “aportarà una visió nova, real i realista de la situació actual i de les demandes de la ciutadania. Un projecte pensat des de i per a la ciutadania i els col·lectius culturals. Gandia com a gran indústria cultural”.

    Izquierdo ha indicat que a poc a poc s'aniran compartint més detalls del projecte, “a mesura que vaja prenent cos, perquè el ciutadà és una part fonamental. Ara ens calen les idees de tots, les seues propostes, les seues reflexions”.

    Aquestes són les 10 propostes bàsiques de “La Gandia, Fàbrica de Cultura”, presentades per Alícia Izquierdo (4) i Vicent Terol (7) :

    1. Donar veu als artistes.
    Donar veu i capacitat de decisió als artistes, als creadors, intel·lectuals, col·lectius i associacions.

    2. Història dels valencians.
    Treballar i donar a conèixer la història dels valencians.

    3. Espais públics polivalents.
    Facilitar espais públics polivalents per als creadors de la ciutat, per impulsar la creació.

    4. Recuperar la TV pública i el sector audiovisual.
    Impuls al sector audiovisual de la ciutat. Recuperar la TV pública i treballar convenis de col·laboració amb les universitats públiques amb seu a Gandia. És un motor segur per a la creació cultural, per a l’oci i l’entreteniment, per a la formació i l’aprenentatge, per a la informació democratitzadora, per a la creació d’ocupació.

    5. Promoció i posada en valor de la cultura popular.
    Promoció i protecció de la Cultura Popular, amb especial atenció a les Falles, la Fira i Festes i totes les activitats culturals populars que promouen els diferents col·lectius de la ciutat.

    6. Recuperar el Teatre Serrano.
    Gestió pública del Teatre Serrano, amb una programació de qualitat per a tots els públics, que el situe a l’avantguarda de l’exhibició.

    Vicent Terol:

    7. Turisme cultural.
    Ampliar l’oferta turística de la ciutat a partir del potencial propi. Turisme cultural. Explotar la Gandia dels clàssics en estreta col·laboració amb l’Escola Superior de Turisme de la UPV. Situar Gandia en els circuits culturals europeus.

    8. Recuperació del patrimoni.
    Catalogació dels edificis singulars de la ciutat per posar-los en valor amb la consegüent protecció.

    9. El medi ambient com a potenciador cultural i turístic.
    El Medi (terrestre i aquàtic) com a cultura. Posar en valor els paisatges (muntanyes, rius, boscos, hortes, mar...), microclimes, espècies autòctones úniques, fauna i flora, oficis tradicionals i usos actuals, productes autòctons, indústria de l’autenticitat, condicionament de l’activitat humana, riquesa, patrimoni...

    10. El comerç local i la gastronomia com a motor cultural i turístic.
    La gastronomia de la comarca com a cultura i generadora de riquesa. Restauració, oficis, productes autòctons i cuina tradicional.

     

    Subir