elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

En marxa la campanya “A Gandia… Si et passes, t'ho perds' de Nadal

En marxa la campanya “A Gandia… Si et passes, t'ho perds' de Nadal
    MÉS FOTOS
    En marxa la campanya “A Gandia… Si et passes, t'ho perds' de Nadal - (foto 2)

    Les celebracions festives i les reunions socials organitzades amb motiu del Nadal són les més importants i multitudinàries de quantes se celebren al llarg de l'any. Aproximadament un milió i mig de valencians realitzen entre 3 i 5 eixides nocturnes des del dijous 15 de desembre, amb motiu dels sopars d'empresa i reunions pre nadalenques, fins a la nit de Reis del pròxim 5 de gener, sent la Nit de cap d'any la més destacada.

    En relació a la problemàtica de les drogodependències, i segons dades de l'ONG, durant el Nadal el consum d'alcohol s'incrementarà en més d'un 30% i 1 de cada 10 adolescents (el 10,8% exactament) s'iniciarà en el consum d'alcohol durant les festes nadalenques.

    Tenint en compte tot l'anterior, el departament de Sanitat i Polítiques Saludables de l'Ajuntament de Gandia, amb la col·laboració de l'ONG Controla Club, durà a terme el pròxim dia 17 de desembre, dins de la campanya d'informació i conscienciació A GANDIA... ''SI ET PASSES, T'HO Perds´´, unes accions informatives i de sensibilització sobre consum recreatiu d'alcohol i altres drogues durant les festes nadalenques entorn de la plaça del Prado.

    Mediadors socials, experts en drogodependències i joventut, seran els encarregats de dur a terme aquestes intervencions, en un moment especialment significatiu, com és el Nadal, on se solen produir primers consums d'alcohol i consums abusius de tot tipus de drogues.

    L'objectiu principal de la campanya 'A Gandia... Si et passes, t'ho perds ' és, d'una banda, augmentar en els joves de Gandia la percepció del perill produït pel consum abusiu d'alcohol i altres drogues, oferint patrons d'afrontament davant les possibles problemàtiques produïdes per aquests consums i incrementant el desig de mantenir uns hàbits de conducta saludables i, d'altra banda, generar sentiments cívics de cara a minimitzar els problemes ocasionats pel desenvolupament de l'oci nocturn juvenil, sobretot pel que fa a la seguretat viària, les conductes sexuals de risc i les molèsties veïnals.

    Avanç de l'estudi escolar de percepció sobre la problemàtica de les drogodependències en entorns d'oci de Gandia

    Durant el mes d'octubre la campanya 'A Gandia... Si et passes, t'ho perds ', va dur a terme xarrades informatives dirigides als alumnes de primer Batxillerat i Cicles Formatius en les quals, a més de donar informació sobre reducció de riscos en matèria de consum recreatiu d'alcohol i altres drogues i sobre respecte ambiental i consciència ciutadana, van servir per a dur a terme enquestes d'opinió als adolescents de Gandia amb l'objectiu d'elaborar un 'Estudi escolar de percepció sobre la problemàtica de les drogodependències en entorns d'oci de Gandia '. L'Estudi compta amb una mostra de 734 enquestes dels centres IES Tirant Lo Blanc, IES Esclaves, IES Maria Enriquez, Col·legi Els Tarongers, Col·legi Gregori Maians, IES Ausiàs March i IES Vetles i VentS.

    Les principals conclusions d'aquest estudi revelen que el 70,1% dels adolescents de Gandia enquestats consumix alcohol en els seus moments d'oci. L'edat d'inici en el consum d'alcohol se situa en els 14-15 anys de mitjana. Quant al coneixement que els joves tenen sobre l'alcohol, el 23,3% afirma no saber que l'alcohol és una droga, la qual cosa indica la necessitat de continuar amb accions informatives sobre alcohol i altres drogues.

    Pel que fa al consum de drogues il·legals, el 46,2% dels joves enquestats afirma que ha consumit drogues il·legals alguna vegada en la seua vida, dels quals el 95,1% ha consumit cànnabis, el 19% MDMA (també conegut com a 'cristall '), el 14,9% cocaïna i el 10,3% amfetamines. Davant la pregunta pel consum de substàncies durant l'última eixida nocturna, les principals substàncies que afirmen haver consumit són alcohol (68,2%), tabac (32,9%), cànnabis (22,3%) i cocaïna (1,9%). La resta de substàncies es manté amb un percentatge residual inferior a l'1%.

    Finalment, cal destacar un important percentatge dels joves que afirmen dur a terme consums de begudes energètiques durant les eixides nocturnes, que ascendix a un 30%. Aquest percentatge indica la baixa percepció dels riscos que comporta el consum d'aquestes begudes, sobretot en combinació amb altres substàncies.

    Pujar