elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Associació Parkinson Gandia-Safor acull un estudi pioner a la Comunitat Valenciana sobre la malaltia

L’Associació Parkinson Gandia-Safor acull un estudi pioner a la Comunitat Valenciana sobre la malaltia

    El regidor de Polítiques Amb la Ciutadania, Nahuel González, acompanyat de la presidenta de l’Associació Parkinson Gandia-Safor, Mari Carmen Escrivà, la fisio i coordinadora de terapeutes del centre, Rosana Pedro i l’optometrista i investigadora, Isabela Fambuena, han comparegut davant els mitjans de comunicació per tal de presentar l’estudi, pioner a la Comunitat Valenciana, que realitzarà a Gandia la Fundació Lluís Alcanyís, en col·laboració amb la Universitat de València. Concretament, s’investigarà l’afecció del Parkinson a l’alteració dels moviments oculars. Això podria permetre determinar si, mitjançant les proves, es poden detectar de forma precoç les símptomes de la malaltia. També diagnosticar i donar tractament als problemes visiuals per tal de millorar la qualitat de vida de les persones afectades. “El 80 % dels pacients de Parkinson presenten problemes visuals: sequedat ocular, disminució de la sensibilitat al contrast, alteració dels moviments oculars, de la percepció dels colors, de l’orientació visual-espacial... És molt important distingir el problema neurològic de l’oftalmològic. Per això realitzem aquest estudi pilot en el qual ens centrarem a avaluar els moviments oculars”, ha assegurat Fambuena, qui ha insistit a la necessitat que les persones amb Parkinson participen, però també les que no estan afectades per la malaltia per tal de poder fer grups de contrast i referència.

    Per la seua banda, Rosana Pedro ha recordat que el Parkinson afecta entre 200 i 300 mil persones a l’estat espanyol. De les quals, 580 viuen a la Safor-Valldigna. L’Associació Parkinson Gandia-Safor té 221 socis, 51 dels quals estan afectats per la malaltia. “Per tant, fem una crida a la participació i col·laboració en el estudi de les altres 529 persones amb Parkinson de la comarca, a familiars, amics i a totes les qui vullguen col·laborar-hi. Se necessiten almenys 30 afectades de Parkinson i 30 persones de control perquè l’estudi tinga fiabilitat”. 

    Les proves són gratuïtes, senzilles, requereixen poc de temps (30 minuts aproximadament). No són invasives ni tenen contraindicació. Per participar-hi només cal inscriure’s a la seu de Parkinson Gandia-Safor, al carrer Gregori Maians, 29, baix (Gandia). Telèfon: 962 950 954. E-mail: parkinsonsafor@gmail.com. Més informació: www.parkinsongandia.com.

    La presidenta de l’associació ha recordat que “són una entitat sense ànim de lucre de caràcter privat formada per 221 socis i constituïda des del 2001 per a atendre, orientar, formar i informar a persones afectades, els seus familiars i/o cuidadors, professionals i societat en general, sobre tot  el referent a la malaltia de Parkinson”.

    Un col·lectiu amb el qual col·labora activament l’Ajuntament de Gandia i que són, segons el regidor de Més Gandia, “un referent de la lluita contra la malaltia i l’empoderament de les persones afectades pel Parkinson”.

    Pujar