elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’Ajuntament restaurarà la ximenera de ‘Les Palmeres’

L’Ajuntament restaurarà la ximenera de ‘Les Palmeres’ - (foto 1)

  L’Ajuntament de Gandia mamprendrà les pròximes setmanes els treballs urgents de restauració d’una de les poques ximeneres que es conserven a la nostra ciutat com a testimoni de l’extinta indústria rajolera al nostre territori. Concretament, la ximenera que es troba a l’entrada sud de Gandia (antiga N-332) enfront de la coneguda popularment com a gasolinera de “Les Palmeres”. Així ho han anunciat aquest matí el regidor de Gestió Responsable del Territori (Patrimoni), Xavier Ròdenas, i el coordinador general d’Urbanisme, Vicent Mascarell.

  Mascarell ha informat que l’emblemàtic element arquitectònic té visibles forats a la part superior que agreugen el seu estat de deteriorament. Fins i tot hi ha hagut despreniments les darreres setmanes. “Existeix un doble perill. D’una banda per a les persones, però també per al patrimoni artístic de la ciutat. Cal recordar que segons la llei valenciana de patrimoni les ximeneres industrials construïdes abans de 1940 estan catalogades com a Béns de Rellevància Local”.

  Per a l’actuació integral s’ha habilitat als pressupostos una partida que no superarà els 50.000 €. I és que Ròdenas ha aclarit que l’escenari econòmic precari no està impedint que s’actue sobre elements patrimonials com el pont vell d’Oliva, la muralla de darrere de l’Ajuntament o, pròximament, la ximenera. De fet, s’estan buscant recursos d’altres administracions per poder actuar d’urgència sobre el patrimoni més deteriorat, com ara la Diputació de València o la Generalitat.

  “També anem a aprofitar aquesta obra per comunicar la situació del nostre patrimoni per tal que genere producte cultural, educatiu i turístic que puga ser consumit per la ciutadania i les escoles”. En aquest sentit, ha anunciat que s’instal·laran panells informatius sobre les ximeneres i s’editaran fullets informatius amb un plànol de situació d’aquests elements, la història i la importància de la indústria rajolera en el passat al nostre territori.
  Finalment, el regidor de Més Gandia ha anunciat que s’ha habilitat una xicoteta partida als pressupostos municipals de 2016 per tal de reactivar i finalitzar el Catàleg d’Edificis Protegits abandonat pels dos governs locals anteriors.

   

  Subir