26 de febrero de 2021 26/2/21

L'Ajuntament de Gandia i l'Arquebisbat de València signen el conveni per a la reobertura del Museu de les Clarisses

L'Ajuntament de Gandia i l'Arquebisbat de València signen el conveni per a la reobertura del Museu de les Clarisses - (foto 1)
  • L'espai obrirà les portes al públic abans del pròxim estiu

MÁS FOTOS
L'Ajuntament de Gandia i l'Arquebisbat de València signen el conveni per a la reobertura del Museu de les Clarisses - (foto 2)

L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant i el vicari general de l'Arquebisbat de València, Vicente Fontestad, han signat hui l'acord que possibilitarà l'obertura al públic abans del pròxim estiu del Museu de Santa Clara.

El document recull que el consistori cedix la Sala d'Homes de l'antic edifici de l'hospital de Sant Marc a l'Arquebisbat de València per a la instal·lació, gestió i obertura al públic del Museu de Santa Clara mentre que el monestir de Santa Clara cedix la col·lecció a l'Arquebisbat per la seua exhibició.

Diana Morant, ha afirmat que "aquest acord que beneficia tota la ciutadania, i que tots esperàvem i desitjàvem, suposa que en breu anem a reobrir el Museu de Santa Clara, un contenidor cultural importantíssim per a Gandia que exhibix part del nostre ADN, part del nostre patrimoni cultural i part de la nostra història. Un espai que no podia estar buit i que ara omplim amb cultura". "L'Ajuntament té la responsabilitat i l'obligació de vetllar per la protecció, conservació i difusió del patrimoni cultural de la ciutat, i amb aquest conveni ho fa. És de justícia que els gandians puguen conéixer tot aquest tresor i puguen sentir-se orgullosos del seu esplendorós passat".

L'alcaldessa ha explicat que pel fet que l'Ajuntament està immers en un problema d'insuficiència pressupostària, no es podia posar en marxa el Museu. El Pla d'Ajust ho impedix perquè no pot crear nous establiments, organismes o entitats municipals, o prestar serveis públics si els ingressos no cobrixen el cost d'aquests.

D'altra banda, el consistori té prohibit l'augment de les despeses i de la plantilla municipal, de manera que no pot procedir a la incorporació del personal qualificat necessari per a atendre el Museu.

Davant d'aquesta situació, i per tal de tornar el Museu als gandians, s'ha optat per la cessió temporal de l'ús de la Sala d'Homes a favor de l'Arquebisbat de València perquè siga aquesta entitat qui instal·le la mostra al Museu de Santa clara en els espais que es concedixen, que obri a les visites i activitats, el dote de personal i el gestione.

Un acord que té una durada de quatre anys prorrogables a quatre més. D'aquesta manera, l'Arquebisbat s'encarregarà de gestionar l'espai museístic i l'Ajuntament aportarà 30.000 euros anuals i es farà càrrec del servei d'atenció a visitants.

"Reobrir el Museu sempre ha estat un dels nostres objectius des que es va tancar el juny de 2016. Sempre hem defensat que aquest ric patrimoni que té Gandia ha de ser admirat per tota la ciutadania i també pels nostres visitants. Molt aviat, la nostra ciutat tindrà un nou espai per mostrar als turistes, un espai del que ens sentim molt orgullosos" va finalitzar Morant.

Per la seua banda, Vicente Fontestad, ha mostrat la seua alegria per part de l'Arquebisbat i de les Clarisses. "És una solució molt adequada que beneficiarà Gandia i els seus visitants. Gandia té grans tresors, molta cultura i amb aquest acord totes les parts implicades guanyen". "Vull agrair a Diana Morant, a Ciro Palmer i a tot l'equip municipal que ha treballat perquè aquest dia siga possible".

Després de la signatura, Ciro Palmer va voler reconéixer la feina feta durant mesos per part del funcionari Vicent Todolí a la recerca de la solució que permetés la reobertura de l'espai museístic.

Finalment, Joan Aliaga declarà que "el potencial del conjunt d'obres de les Clarisses de Gandia és molt gran. La idea és continuar la línia que tenia el museu abans del tancament tot i que caldrà fer algun retoc per convertir-lo en un espai dinàmic".

Subir